Tortownica o średnicy 24 cm.
Składniki na biszkopt:
- 5 jaj
- 3/4 szkl. mąki pszennej+2 łyżki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szkl. cukru - łyżeczka cukru wanilinowego
Składniki na budyń:
- 2,5 szkl. mleka
- laska wanilii lub 2 łyżki cukru wanilinowego
- 1 budyń waniliowy bez cukru 35 g
- 5 łyżek cukru
- 3 pełne łyżki mąki pszennej
- 180 g masła
Dodatkowo:
- 500 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 2-ch szkl. wrzątku
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, wsypać cukry, dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodawać po kilka łyżek mąk wymieszanych z proszkiem do pieczenia - mieszać ręcznie. Piec w tortownicy, w temp 150 st. C przez 30 minut. Zostawić do wystygnięcia.
Budyń: 2 szklanki mleka wlać do rondelka, wanilie rozkroić, ziarenka rozetrzeć i wrzucić do mleka razem z laską, zagotować - wyjmując laskę. W pół szklanki mleka rozrobić budyń z cukrem i mąką. Na gotujące się mleko wlać nasz budyń i delikatnie mieszać. Do ciepłego dodawać partiami masło cały czas mieszając-zdjąć z ognia, pozostawić na ok 20 min do ostudzenia.
Biszkopt przekroić na pół, 1/3 truskawek pokroić w plastry, poukładać, zalać połową ciepłego-niegorącego kremu, przykryć druga połową biszkoptu. wyłożyć pozostały krem. Resztę truskawek pokroić w połówki, poukładać i zalać stężałą galaretką. Ciasto składałam w obręczy tortownicy. Całość odstawić na kilka godzin do chłodzenia:) SMACZNEGO!!!
Pyszny letni deser na wiosnę (:
OdpowiedzUsuń