Jak wykorzystać białka? Można np. upiec sobie pyszne i aromatyczne ciasto, zabrać do pracy lub na wycieczkę. Wykorzystałam białka, które zostały mi po pieczeniu pączków, w zależności ile ich posiadacie tyle musicie wymierzyć pozostałych składników. Do dzieła, u mnie proporcje na ciasto są następujące...
Składniki na ciasto z białek:
- 6-7 średnich białek
- szkl. cukru
- 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- 2 pełne łyżki kakao
- 3/4 szkl. wiórków kokosowych
- 3/5 szkl. oleju rzepakowego
- pół szkl. kefiru lub jogurtu naturalnego
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier nie przerywając ubijania. Do powstałej piany dodać kefir, miksować na małych obrotach. Wlewać partiami olej, ucierać. Mąkę, kakao, cynamon, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe wymieszać w misce, dodawać po kilka łyżek do ubitych białek, mieszać energicznie za pomocą łyżki. Foremkę, posmarowaną ówcześnie tłuszczem i oprószoną bułką tartą, napełnić ciastem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 st. C. Piec w podanej temp ok 45-50 min, na ostatnie 10 min można zmniejszyć temp do 150 st. C:) SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciasteczka maślane
Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...
-
Pyszne ciasto, bez mas, czekolady, nie tuczące, bardzo miękkie i apetyczne:) Uwielbiam je robić, zwłaszcza że nie wymaga wysiłku. Miodownik ...
-
Zapraszam na pyszne ciasto "Dobosz". Piecze się ja na plackach miodowych, a przekłada pysznym kremem na bazie grysiku i olejku mig...
-
W naszym ogródku rozpoczął się sezon na wczesne jabłka. Kwaskowa odmiana świetnie nadaje się do wypieków takich oto przysmaków. Polecam prze...
musi być pyszne :) :)
OdpowiedzUsuń