środa, 11 lutego 2015

Pączki karnawałowe

Zapraszam na pączki :) Zanim je pochłonę wybieram się na narty na górę Żar :D by już spalać kalorie.

Przepis pochodzi ze zbiorów mojej cioci. Pyszne, miękkie i nie nasączone tłuszczem pączki z tego właśnie przepisu pochłoniecie bardzo szybko. Zachęcam!!!




Składniki na ciasto drożdżowe:

- 1 kg mąki
- 10 dkg masła
- 10 dkg drożdży
- 7 żółtek
- 1 jajo
- 2 szkl. mleka
- pół szkl. cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- pół łyżeczki soli
- 100 ml spirytusu (można dać więcej)
- ok. 40-50 dkg marmolady
- 2 litry oleju rzepakowego do smażenia

Mąkę przesiać. Żółtka i całe jajo miksować z cukrami jak na ciasto biszkoptowe (na lśniącą gładką i puszysta masę). Drożdże rozkruszyć, zasypać łyżką cukru, dolać 3/4 szkl. ciepłego mleka, wsypać 3 łyżki mąki, wymieszać, tak przygotowany zaczyn w głębokim naczyniu przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki wsypać sól, wlać utarte żółtka, wyrośnięty zaczyn, spirytus, resztę ciepłego mleka i wyrobić ciasto. Podczas wyrabiania wlać roztopione ciepłe masło. Ciasto ma mieć lśniącą konsystencje i odchodzić od ręki. Całość przykryć i dać w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (min 30 min). Stolnice oprószyć mąką, wyjąć 1/4 ciasta, obtoczyć delikatnie w mące, rozciągnąć dłońmi tak by miało grubość 1 cm, wycinać krążki szklanką. 



Na połowę nakładać po łyżce marmolady, przykrywać drugim krążkiem (patrz zdjęcie),





 zlepiać jak pierożki, formować kulki, pozostawić do wyrośnięcia (o rosną w oczach:)). Rozgrzać olej i wrzucać po 6-7 pączków, smażyć na MAŁYM OGNIU na złoto-brązowy kolor z obu stron (same powinny się okręcać), wykładać na ręczniki papierowe, zimne oprószyć pudrem lub polukrować:) SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...