Składniki na 3 porcje:
- 1 duży, podwójny filet z kurczaka
- 10 dużych pieczarek
- 220 g czerwonej fasolki w zalewie
- 220 g kukurydzy
- 1 duża cebula
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka ziarenek kolendry (rozgnieść)
- 2 łyżki (płaskie) margaryny
Marynata:
- 2 - 3 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki musztardy delikatesowej
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Dodatkowo:
- 2 woreczki ryżu lub kaszy
- ulubione kiełki
Fileta umyć, pokroić w grubsze kawałki, włożyć do szklanego naczynia, dodać składniki marynaty, wymieszać, przykryć folią spożywcza i odstawić na 20 min do lodówki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić zamarynowany filet, podsmażać na dużym płomieniu od czasu do czasu mieszając by zrumienił się z obu stron. Gdy będzie podpieczony zmniejszyć płomień, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulkę, oraz obrane i pokrojone pieczarki. Całość doprawić solą, pieprzem oraz kolendrą, dusić pod przykryciem ok 15-20 min podlewając co jakiś czas wodą. Dodać kukurydzę i fasolę z połową fasolowej zalewy, wymieszać, ew. doprawić, dolać ok. 1/3 szkl. wody, dusić jeszcze przez 5 min. Podawać z ryżem lub kaszą, dekorować kiełkami:) SMACZNEGO!!!
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńTak, polecam :)
OdpowiedzUsuńtak jak lubię :)i jak ładnie podane
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń