niedziela, 22 lutego 2015

Filet kurczaka w słodko-kwaśnej marynacie

O kurczę :) Zapraszam na aromatyczną, rozgrzewającą potrawkę z fileta kurczaka. Filet marynowany w miodzie i musztardzie z dodatkiem soku z cytryny okazał się idealną kompozycją smaków. Polecam przepis, prosty w wykonaniu zwłaszcza jeśli nie macie zbyt dużo czasu na wymyślny i pracochłonny obiad:)






Składniki na 3 porcje:

- 1 duży, podwójny filet z kurczaka
- 10 dużych pieczarek
- 220 g czerwonej fasolki w zalewie
- 220 g kukurydzy
- 1 duża cebula
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka ziarenek kolendry (rozgnieść)
- 2 łyżki (płaskie) margaryny

Marynata:

- 2 - 3 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki musztardy delikatesowej
- 2 łyżeczki soku z cytryny

Dodatkowo:

- 2 woreczki ryżu lub kaszy
- ulubione kiełki

Fileta umyć, pokroić w grubsze kawałki, włożyć do szklanego naczynia, dodać składniki marynaty, wymieszać, przykryć folią spożywcza i odstawić na 20 min do lodówki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić zamarynowany filet, podsmażać na dużym płomieniu od czasu do czasu mieszając by zrumienił się z obu stron. Gdy będzie podpieczony zmniejszyć płomień, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulkę, oraz obrane i pokrojone pieczarki. Całość doprawić solą, pieprzem oraz kolendrą, dusić pod przykryciem ok 15-20 min podlewając co jakiś czas wodą. Dodać kukurydzę i fasolę z połową fasolowej zalewy, wymieszać, ew. doprawić, dolać ok. 1/3 szkl. wody, dusić jeszcze przez 5 min. Podawać z ryżem lub kaszą, dekorować kiełkami:) SMACZNEGO!!!



4 komentarze:

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...