Składniki na biszkopt:
- 5 jaj
- 1/2 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszkku do pieczenia
- 3 kopiaste łyżki kakao
Składniki na mleczny krem:
- 300 g miękkiego masła
- pół szkl. mleka pełnotłustego
- pół szkl. cukru
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 2 szkl. mleka w proszku (sypkiego)
Dodatkowo:
- 12 łyżek kwaskowego dżemu z renklod lub wiśni
Polewa:
- ok. 70 g margaryny (u mnie palma z murzynkiem)
- 10 kostek czekolady deserowej lub gorzkiej
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru pudru
Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier, ubijać na sztywno. Następnie dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodawać po parę łyżek do masy jajecznej mieszając intensywnie ręcznie. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 st. C przez ok. 25 minut. Wystudzić, przekroić na pół.
Krem: Mleko wlać do rondelka, wsypać cukry, podgrzewać do momentu roztopienia się cukrów, wystudzić. Masło miksować, dodawać schłodzone mleko (po 2 łyżki), dalej miksować (średnie obroty) na puszystą masę. Na koniec, dodawać partiami mleko w proszku, dokładnie ubijać. UWAGA! By masa się nie ścięła mleko i masło winny mieć podobne temperatury!
Połówki biszkoptów posmarować dżemem, na jedną z nich wyłożyć krem mleczny, dokładnie wyrównać, przykryć drugim blatem biszkoptu. Składniki na polewę podgrzać w rondelku, wystudzić (lub przyrządzić własną polewę). Całość polać polewą czekoladową, schłodzić przed podaniem:) SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz