A co powiecie na pyszną roladę biszkoptową z nadzieniem kakaowo-kawowym? przełamaną wisienkami prosto z domowej wiśniówki? Brzmi smacznie i słodko, no to do dzieła :) !
Składniki na biszkopt:
- 4 jaja
- 1/2 szkl. mąki pszennej+2 łyżki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szkl cukru
- łyżeczka cukru wanilinowego
Składniki na nadzienie:
- 500 ml śmietany kremówki
- śmietan fix (13g)
- 4 łyżki cukru pudru
- 10 kostek czekolady deserowej
- łyzka kakao
- 3 łyżki wódki lub rumu
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Dodatkowo:
- 30 szt. wisienek z wisniówki-wypestkować
lub konfitura wiśniowa
- kawa mielona do posypania
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, wsypać cukry, dalej ubijać. Następnie dodawać
po jednym żółtku. Na koniec dodawać po kilka łyżek mąk wymieszanych z
proszkiem do pieczenia - mieszać ręcznie. Piec w przygotowanej wcześniej brytfance PIEKARNIKOWEJ w
temp. 150 st. C przez ok 20 minut. Na gorący biszkopt nałożyć delikatnie skropioną wodą czystą ściereczkę, obrócić brytfankę do góry dnem, zdjąć papier i zwinąć ciasto w rulon za pomocą ściereczki. Tak przygotowaną roladę pozostawić przez ok 2 godziny.
Nadzienie: Kremówkę ubić z fixem i cukrem pudrem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kawę zaparzyć w 2 łyżkach wrzątku, wymieszać z rozpuszczoną czekoladą. Kakao namoczyć w wódce. Mieszankę czekolady i kawy dodawać do ubitej kremówki i delikatnie miksować, na koniec dodać kakao namoczone w wódce, miksować do wymieszania na wolnych obrotach.
Roladę delikatnie rozwinąć (tak by zachowała pół okrągły uformowany kształt), wyłożyć 2/3 kremu pozostawiając spore marginesy wzdłuż ciasta, na środek (wzdłuż) wyłożyć wisienki lub konfiturę (3-4 łyżki), delikatnie zwinąć roladę pozostawiając ją nadal dobrze zawiniętą w ściereczce. Zostawić w lodówce na ok. 1,5 h. Wyjąc posmarować reszta kremu, udekorować wisienkami i oprószyć kawą:) SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciasteczka maślane
Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...
-
Pyszne ciasto, bez mas, czekolady, nie tuczące, bardzo miękkie i apetyczne:) Uwielbiam je robić, zwłaszcza że nie wymaga wysiłku. Miodownik ...
-
Zapraszam na pyszne ciasto "Dobosz". Piecze się ja na plackach miodowych, a przekłada pysznym kremem na bazie grysiku i olejku mig...
-
W naszym ogródku rozpoczął się sezon na wczesne jabłka. Kwaskowa odmiana świetnie nadaje się do wypieków takich oto przysmaków. Polecam prze...
Ja powiem: "poproszę kawałek" :)
OdpowiedzUsuń