Foremka: 30cm x 10cm
Składniki:
- kostka margaryny (palma z murzynkiem)
- szklanka cukru
- 4 jaja
- 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 10 łyżek przegotowanej wody
- 4 krople olejku rumowego do smaku
Margarynę rozpuścić z cukrem, w trakcie dodać wodę i kakao, zagotować, odstawić do ostygnięcia. Do ostygniętej margaryny dodawać po jednym jajku miksując na szybszych obrotach (po dołożeniu każdego). Po dodaniu ostatniego miksować jeszcze ok. 1 minuty. Pod koniec dolać olejek i dodawać po parę łyżek mieszaniny mąki z proszkiem, miksować na wolniejszych obrotach. Przygotować foremkę, natłuścić i posypać bułka tartą, wyłożyć doń ciasto. Piec w temp. ok.170 st. C przez 45 minut. Oprószyć pudrem:) SMACZNEGO!!!
Korzystałam z podobnego przepisu dopóki nie zjadłam murzynka z mojewypieki, z konfiturą wiśniową dodaną do ciasta. :) Naprawdę polecam!
OdpowiedzUsuńMurzynek to zdecydowanie moje ulubione ciasto...
OdpowiedzUsuń