Składniki:
- 2 szkl. mąki przennej
- 1 szkl. mąki pszennej razowej
- 2 łyżki otrębów pszennych lub żytnich
- 300 ml kwaśnego mleka lub maślanki
- 5 dkg drożdży
- łyżeczka soli
- 5 łyżeczek ziarenek czarnuszki
- 30 listków świeżej bazylii
Mąkę przesiać, dodać razową i otręby. Kwaśne mleko podgrzać, dodać drożdże, wymieszać aż do rozpuszczenia, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Bazylię opłukać, pokroić w większe paski. Do mąk dodać sól, kwaśne mleko z wyrośniętymi drożdżami, bazylię i czarnuszkę. Wszystko starannie wyrobić, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przygotować foremkę: posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do ok. 230 st. C, w tym czasie przełożyć ciasto do foremki, piec w podanej temp. przez 45-50 minut:) SMACZNEGO!!!
Wygląda ślicznie i pewnie smakuje niesamowicie, uwielbiam chleb z czarnuszką.
OdpowiedzUsuńBardzo pyszny, zapraszam do skorzystania :) można też dodać świeżego oregano :)
OdpowiedzUsuń