Składniki na biszkopt delikatny:
- 4 jaja
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szkl. cukru
- łyżka kakao
Nasączenie:
- sok z puszki mandarynek - ok. 100 ml
Do przełożenia i na wierzch:
- duża puszka mandarynek w zalewie
- galaretka pomarańczowa (75 g)
- 5 mandarynek
- 3 łyżki kokosu
- 5 kostek czekolady mlecznej deserowej
Bita śmietanka:
- 400 ml kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan fix 9g
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki soku z mandarynki
Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier, miksować. Kolejno dodawać po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Mąki wymieszać z proszkiem i dodawać po kilka łyżek do masy jajecznej mieszając już łyżką. Tortownicę (śr. 24 cm) Wyłożyć pergaminem, natłuścić i oprószyć bułką tartą. Wylać połowę masy, a do drugiej części dodać kakao, zamieszać i wylać na białą masę robiąc łatki (kleksy), można jeszcze powyciągąć białą delikatnie za pomocą widelca. Piec ok 30 min w nagrzanym piekarniku do 150 st. C. Dobrze wystudzony biszkopt przeciąć na pół i nasączyć oba blaty.
Przełożenie: Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl. wrzątku, wystudzić. Na jeden nasączony blat poukładać mandarynki z puszki-gęsto. Wylać tężejącą galaretkę (czynność wykonywałam w tortownicy by galaretka nie spłynęła), przykryć drugim blatem i odstawić do lodówki.
Bita śmietanka: Kremówkę ubić na sztywno z pudrem i fixem. Wsypać kokos i wlać sok, dokładnie wymieszać. Na wierzch schłodzonego ciasta wyłożyć przygotowany krem, rozsmarować również po bokach.
Wierzch: 5 mandarynek obrać, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Mandarynki maczać do połowy w rozpuszczonej czekoladzie i kokosie, poukładać na wierzchu. Tort schłodzić, zostawić na kilka godzin w lodówce:) SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz