Zapraszam na bardzo proste, pyszne i ciekawie wyglądające ciasto. Połączenie galaretek z biszkoptem makowo-migdałowym dało ciekawy smak:) Jeśli szukacie inspiracji i wytchnienia od makowców, serników, pierników, a macie ochotę na coś zupełnie lekkiego - polecam mój przepis:)
Składniki na biszkopt:
- 4 jaja
- 1/2 szkl. mąki pszennej+2 łyżki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szkl cukru
- 1/3 szkl maku
- 2 małe łyżeczki olejku migdałowego
Warstwa serkowo-galaretkowa:
- 360 g serka waniliowego (typu danio)
- 2 galaretki cytrynowe (po75g) rozpuszczone w 2 szkl. wrzątku
Wierzch:
- 2 galaretki niebieskie-błękitne (po 75g) rozpuszczone w 3 szkl. wrzątku
- puszka ananasów
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, wsypać cukier, dalej ubijać. Następnie dodawać
po jednym żółtku. Na koniec dodawać po kilka łyżek mąk wymieszanych z
proszkiem do pieczenia - mieszać ręcznie oraz mak i olejek migdałowy. Dodając mak mieszać bardzo ostrożnie by ciasto biszkoptowe nie upadło. Piec w przygotowanej brytfance (23cm x 34cm) w
temp 150 st. C przez ok. 25 minut. Zostawić do wystygnięcia. Zimny nasączyć sokiem ananasowym.
Warstwa serkowo-galaretkowa: Serki przełożyć do miski, wlewać partiami tężejącą galaretkę i delikatnie miksować (na najniższych obrotach). Dać do lodówki by masa delikatnie stężała. Tak przygotowaną przełożyć na biszkopt makowo-migdałowy (użyć stalowej ramki). Schładzać - ok. 20 minut.
Wierzch: Plasterki ananasa pokroić na drobne kawałki, delikatnie powbijać do warstwy serkowej i zalać tężejącą niebieską galaretką. Całość chłodzić najlepiej ok. 2-3 godzin:)SMACZNEGO!!!
sobota, 13 grudnia 2014
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciasteczka maślane
Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...
-
Pyszne ciasto, bez mas, czekolady, nie tuczące, bardzo miękkie i apetyczne:) Uwielbiam je robić, zwłaszcza że nie wymaga wysiłku. Miodownik ...
-
Zapraszam na pyszne ciasto "Dobosz". Piecze się ja na plackach miodowych, a przekłada pysznym kremem na bazie grysiku i olejku mig...
-
W naszym ogródku rozpoczął się sezon na wczesne jabłka. Kwaskowa odmiana świetnie nadaje się do wypieków takich oto przysmaków. Polecam prze...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz