piątek, 5 grudnia 2014

Sałatka śledziowo-śmietankowa

Mało składników i pyszny smak, to najbardziej lubię w sałatkach, gdy je tworzę każdy składnik jest dokładnie przemyślany by całość tworzyła "to coś" ;) Sałatkę śledziową robię od dawna, właśnie w takiej wersji-najprostszej, polecam wypróbować!



Składniki:

- 4 podwójne płaty śledzia marynowanego (ok 450-500g)
- 1 duża cebula
- 140 g groszku marynowanego (z puszki)
- 2 płaskie łyżki majonezu dekoracyjnego
- 2 płaskie łyżki dobrej kwaśnej śmietany
- pieprz grubo mielony
- kilka rozgniecionych ziarenek kolendry
- płaska łyżeczka soli
- płaska łyżeczka cukru

Cebulę pokroić w drobne paski, przełożyć do małego rondelka, wlać wodę w ilości by cebula była przykryta, wsypać sól i cukier, gotować na wolnym ogniu ok. 5 min od chwili zagotowania. Zdjąć z ognia i odcedzić. Śledzie obrać ze skóry, pokroić w kostkę, przełożyć do naczynia, dodać pieprz i kolendrę (lub przyprawę pieprz młotkowy z kolendrą), wsypać przygotowaną cebulę, groszek, majonez i śmietanę. Całość wymieszać, można oprószyć suszonym koprem. Sałatkę podawać schłodzoną. Smacznego!!!


1 komentarz:

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...