Składniki:
- 2 szklanki maki kukurydzianej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki sproszkowanej stewi
- 1/3 szkl. cukru (można ominąć dodając więcej stewi)
- 300 ml mleka
- 100 ml oleju rzepakowego
- 2 jaja
Dodatkowo:
- płatki migdałowe
- wiórki czekoladowe (posypka)
- cukier puder
Połączyć suche składniki. Jaja roztrzepać widelcem dolać mleko cały czas mieszając i na końcu wlać olej. Wlać mokre składniki do suchych i lekko wymieszać. Gdy całość będzie zbyt gęste można dolać odrobinę mleka lub przegotowanej wody. Ciasto wyłożyć do papilotek umieszczonych w blaszce muffinkowej, posypać płatkami migdałowymi oraz posypką czekoladową, piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez ok 23 minuty:) Ciepłe oprószyć cukrem pudrem:) SMACZNEGO!!!
Ślicznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię mąkę kukurydzianą, jest taka delikatna w smaku i świetnie łączy się z innymi składnikami :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie!!! :) Muszą smakować bajecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Faktycznie były bardzo smaczne:) Polecam wypróbować, najlepiej smakują świeże, jadłam je maczając w drzemie brzoskwiniowym - polecam!
OdpowiedzUsuńuwielbiam piec słodkości bez cukru i glutenu :) na pewno wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńhttp://waciki-na-toniki.blogspot.com/