Składniki:
- 50 dkg sera białego
- 6-8 kopiastych łyżek mąki pszennej (można dać pół na pół ziemniaczanej oraz kukurydzianej)
- 1 jajo
- szczypta soli
Dodatkowo:
- masełko do omaszczenia
- cynamon
- cukier
Ser rozdrobnić widelcem w misce, dodać jajo oraz mąkę i sól, wszystko starannie zarobić ręką tak by powstała jednolita serowa masa. Przygotować drewnianą deskę lub stolnicę, oprószyć mąką. Wyjąc 1/3 ciasta i utworzyć kulę - następnie na desce z kuli utworzyć wałek ciasta (jak na zdjęciu) i za pomocą noża wycinać kopytka.
W większym garnku zagotować wodę, gdy będzie wrzała wrzucić połowę knedli i delikatnie zamieszać drugą strona łyżki (by ich nie uszkodzić:)). Kiedy wypłyną na powierzchnię gotować jeszcze przez 2-3 minuty, cedzakiem wyjąć na talerz. Posypać mocno cukrem, polać roztopionym masełkiem i oprószyć cynamonem, podawać na gorąco:) SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz