Składniki:
- 2 szkl. maki pszennej
- 1 i 2/3 szkl. mąki pełne ziarno (ja używam tej z Lubelli)
- 350 ml ciepłej wody
- 5 dkg drożdży
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
Mąke przesiać, dodać sól. Drożdże rozetrzeć z cukrem i zalać połową ciepłej wody, przykryć odstawić do wyrośnięcia. wyrośnięte przelać do miski z mąką, całość starannie zarobić, gdy ciasto będzie odchodziło od ręki przerwać wyrabiania i przykryć czystą ściereczką, odstawić na ok. 30 min by podwoiło objętość. Formę (piekłam na blaszce piekarnikowej) wyłożyć papierem, posmarować tłuszczem. Wyrośnięte ciasto formować na blaszce w kulę następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce by wyrosła. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 st. C, ciasto zwilżyć wodą i oprószyć ulubionymi ziarnami lub mąka i wstawić do piekarnika. Piec ok. 40 min. w podanej temperaturze:) SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz