sobota, 22 listopada 2014

Makowiec z powidłami śliwkowymi

Przyznam szczerze, iż makówki piekłam tylko z mamą, ostatnio jakieś... 6-7 lat temu :) Postanowiłam wczoraj upiec swój własny debiutancki makowiec i przyznam szczerze jest pyszny. Sama skleciłam przepis i za namowa mamy dodałam mały słoiczek powideł śliwkowych własnej tegorocznej produkcji, to była słuszna rada :) Polecam!




Składniki na ciasto:

- 3 jaja
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g margaryny
- pół szkl. cukru
- 2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany

Składniki na masę makową:

- 500 g maku (dałam 3 szklanki)
- 125 g masła (lub margaryny)
- pół szkl. cukru
- 3 jaja
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki miodu
- olejek migdałowy do smaku
- 10 dkg rodzynek
- 2 garści płatków migdałowych
- 350 g powideł śliwkowych

Składniki na lukier:

- 3/4 szkl. cukru pudru - sok z połówki średniej cytryny - sok z ćwiartki pomarańcza - otarta skórka z cytryny - skórka kandyzowana pomarańczowa

Ciasto: Białka ubić ze szczyptą soli. W osobnej miseczce utrzeć dokładnie margarynę z cukrem, dodawać po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Dodawać mąkę wymieszana z proszkiem na przemian z ubitą pianą. Na koniec dołożyć kwaśną śmietanę - zmiksować.

Mak: Mak sparzyć wrzątkiem, najlepiej na 3 godziny przed wykonaniem masy makowej. Sparzony zmielić 2 krotnie. W makutrze utrzeć masło z cukrem i żółtkami, dodawać po kilka łyżek maku. Do utartego maku dodawać po łyżce powideł. Następnie bułkę tartą, miód, olejek, płatki migdałowe, sparzone wcześniej rodzynki i wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dołożyć ubite białka - utrzeć. Przygotować brytfankę (u mnie 23cm x 34 cm): wyłożyć pergaminem, posmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. Ciasto równomiernie rozsmarować na brytfannie, na ciasto dać przygotowaną masę makową - wyrównać. Całość piec w nagrzanym piekarniku do 160 st. C przez około 50 minut. 

Lukier: soki wymieszać, dodać skórkę cytrynową i kandyzowaną pomarańczową, dodawać stopniowo cukier puder i mieszać do uzyskaniu lukru. Wystudzony makowiec polukrować:) SMACZNEGO!!!



2 komentarze:

  1. świątecznie już! też upiekę na najbliższe święta coś z makiem, póki co szukam inspiracji:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam do wypróbowania mojego makowca z powidłami ;) Może warto upiec przed świętami i przekonać się co smakuje lepiej;) Pozdrawiam cieło

    OdpowiedzUsuń

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...