wtorek, 18 listopada 2014

Bułeczki śniadaniowe (na kefirze)

Powiem szczerze pierwszy raz piekłam takie bułeczki typu: śniadaniowe, wyszły rewelacyjne i bardzo delikatne, ale zostało po nich tylko wspomnienie ;) Nie wiedziałam co zrobić z kwaśnym mlekiem, które pozostało z obiadu i wymyśliłam, gdzieś kiedyś czytałam, iż do bułeczek dodaje się właśnie taki dodatek:) Polecam, wypróbujcie przepis, tanio, szybko i zdrowo bo domowo!




Składniki:

- 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1 jajo
- 130 ml ciepłego mleka
- 180 ml kefiru
- płaska łyżeczka soli
- 3 dkg świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- mak lub siemię lniane do posypania

Drożdże rozpuścić w mleku wraz z cukrem, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, wsypać sól - wymieszać, dodać rozmącone jajo, kefir i wyrośnięte drożdże - wszystko starannie wyrobić tak by ciasto lekko napowietrzyć. Ciasto ma być lśniące i delikatnie odchodzić od ręki (ew. dosypać jeszcze mąkę). Wyrobione przykryć i pozostawić do momentu podwojenia objętości. Blaszkę piekarnikową wyłożyć pergaminem i posmarować tłuszczem, ręce oprószyć mąka i nabierać ciasto wyrabiając niewielkie kule. Blaszkę z bułeczkami przykryć do wyrośnięcia, a w tym czasie nagrzać piekarnik do ok 200 st. C. Bułki namoczyć delikatnie woda i oprószyć ziarnami, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w podanej temperaturze przez ok 20 min (do zrumienienia) :) SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...