Ilość naszych pulpetów zależy od ich wielkości, jaką zrobicie.
Składniki na 9 pulpetów rybnych ( 3 porcje):
- 50-60 dkg fileta z dorsza lub mintaja
- 1 bułka razowa namoczona w mleku
- 1 małe jajko
- pół pęczka pietruszki
- 3 kopiaste łyżki bułki tartej
- 1 mała cebulka
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- mąka pszenna do obtaczania
Składniki na sos:
- 1 litr wody, lub pół litra wody i pół litra rosołu
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- pęczek posiekanego koperku (użyłam zamrożony)
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól i pieprz do smaku
Pulpety: Jeśli rozmrażasz rybę, bardzo dokładnie ją odciśnij z nadmiaru wody! Rybę pokroić na mniejsze kawałki, jeśli to możliwe wybrać ości. Zmielić, na koniec dodać odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę. Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na maśle, przestudzoną dodać do zmielonej ryby, kolejno roztrzepać jajko, bułkę tartą, posiekaną pietruszkę oraz sól i pieprz. Ręce zwilżyć w wodzie i formować małe pulpety, obtaczać je solidnie w mące.
Sos: Wodę zagotować (lub pół na pół z rosołem), gdy sama woda-dodać sól, do gotującej wrzucać pulpety, delikatnie wymieszać by nie były posklejane, gdy zaczną się gotować zmniejszyć płomień i trzymać jeszcze przez ok.12 minut. Gdy będą już ugotowane wyjąć na talerz, do wywaru dodać przygotowaną zasmażkę z mąki i masła, intensywnie mieszać, wsypać koperek, doprawić do smaku pieprzem jeśli potrzeba. Gotować przez ok. 2 minuty, dać 2 łyżki kwaśnej śmietany, włożyć pulpety, wymieszać i podawać:) SMACZNEGO!!!
bardzo lubie pulpeciki rybne. :) Twoje wygladaja smacznie :) zapraszam czasami do mnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, pewno że z zaproszenia skorzystam :)
UsuńWyglądają przepysznie! Jeszcze pulpetów rybnych nie jadłam, co dość dziwne ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam więc do wypróbowania przepisu :)
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię!
OdpowiedzUsuń