Drożdżówka z owocami lata, nic dodać nic ująć, trzeba koniecznie upiec. Polecam mój przepis na dużą blachę :) Zapraszam !!!
Brytfanna: 36x25 cm.
Składniki - ciasto drożdżowe:
- 4 szkl. mąki pszennej
- 110 g margaryny lub masła
- 1 jajo i 3 żółtka
- 6 dkg drożdży
- 1 szkl. ciepłego mleka
- szczypta soli do smaku
- 1/2 szkl. cukru
Kruszonka:
- 1/2 + 2 łyzki szkl. mąki pszennej
- pół szkl. cukru
- 80g masła
Składniki wyrobić i lekko rozkruszyć. Podałam opcjonalnie - zazwyczaj robię na tzw. "oko" :)
Dodatkowo:
- 15 szt. moreli + szklanka czerwonej porzeczki
- cynamon do posypania - niekoniecznie
Mąki przesiać. Do miseczki wlać ciepłe mleko, rozkruszyć drożdże i dodać 1 łyżkę cukru oraz jedną łyżkę mąki, całość zamieszać, przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Jajo i żółtka przełożyć do małego naczynia, wsypać cukier i utrze na puszystą masę. Do mąki dodać sól, wlać wyrośnięty zaczyn, utarte jaja. Wyrobić starannie dolewając rozpuszczony tłuszcz - jeśli będzie zbyt klejące dodać odrobinę mąki, odstawić na ok. 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Obecnie do wyrabiania ciasta używam miksera planetarnego zaczynam wyrabianie od najniższych obrotów. Wyrabiam ok 1,5 minuty.
Na przygotowaną blachę wyłożyć ciasto, kolejno równomiernie owoce, posypać delikatnie cynamonem - niekoniecznie, na górę wyłożyć kruszonkę.
Odstawić na ok 15 min by lekko podrosło.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temp. 150 st. C :) SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciasteczka maślane
Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...
-
Pyszne ciasto, bez mas, czekolady, nie tuczące, bardzo miękkie i apetyczne:) Uwielbiam je robić, zwłaszcza że nie wymaga wysiłku. Miodownik ...
-
Zapraszam na pyszne ciasto "Dobosz". Piecze się ja na plackach miodowych, a przekłada pysznym kremem na bazie grysiku i olejku mig...
-
W naszym ogródku rozpoczął się sezon na wczesne jabłka. Kwaskowa odmiana świetnie nadaje się do wypieków takich oto przysmaków. Polecam prze...
Idealne ciasto do filiżanki dobrej herbaty, pycha!
OdpowiedzUsuń