wtorek, 19 czerwca 2018

Serowiec z malinami

Lubię proste i kolorowe ciasta, w szczególności te w połączeniu z letnimi owocami. Moja propozycja to sernik gotowany z frużeliną malinową, a to wszystko "upakowane" w delikatny puszysty biszkopt :) Pamiętam jeszcze czasy kiedy na maliny chodziło się przede wszystkim do lasu - ich smak ... do dziś dnia to bardzo miłe wspomnienia: wakacje, lato i owoce leśne.
Jestem zwolenniczką takich oto propozycji. Jeśli podoba Ci się mój pomysł drogi czytelniku, skorzystaj z przepisu ;) Polecam !!!











Składniki na biszkopt:

-  5 średniej wielkości jaj
- 1/2 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na sernik gotowany:

- 300 g zmielonego twarogu
- 2 jaka
- 1/2 szkl cukru - użyłam trzcinowego nierafinowanego
- 100 g masła
- 1 budyń śmietankowy + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl. mleka

Składniki na frużelinę malinową:

- 500 g malin
- 1/2 szkl. cukru - użyłam trzcinowego nierafinowanego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki żelatyny

Biszkopt: Z podanych składników upiec biszkopt. U mnie forma tortownicy - średnica 24 cm. Po wystudzeniu przekroić na pół.

Ser gotowany: Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, kolejno zmielony biały ser i na koniec pianę z białek - wymieszać. Masę serową przełożyć do większego rondelka, zagotować mieszając by nic się nie przypaliło. Do gotującej się masy wlać rozrobiony w mleku budyń i mąkę, gotować na małej mocy palnika do momentu aż całość stanie się gęsta. Odstawić do przestudzenia. Jeszcze ciepłym przełożyć nasz biszkopt - najlepiej ciasto umieścić w tortownicy. Schłodzić w lodówce.

Frużelina malinowa: Maliny przełożyć do rondelka, dodać cukier, zagotować. W trzech łyżkach wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną, wlać na gotujące się maliny - całość powinna ładnie zgęstnieć. Zdjąć z palnika. W małej ilości zimnej wody namoczyć żelatynę. Gdy dobrze napęcznieje przełożyć do malin - dokładnie wymieszać. Przestudzić.

Biszkopt wyciągnąć z lodówki i wyłożyć na górę połowę malin, znów umieścić w lodówce by pierwsza warstwa lekko stężała - tak postąpić z drugą częścią malin. Schłodzić :) SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...