Tradycyjna, smaczna rybka napewno sprawdzi się na naszych stołach.
Do wykonania przepisu polecam dorsza atlantyckiego i ocet jabłkowy, naturalny o wielu zdrowotnych właściwościach.
Składniki:
- 5 dużych filetów dorsza atlantyckiego (mrożone)
- panierka: 2 jajka, mąka, bułka tarta wymieszana z siemieniem lnianym
- olej rzepakowy do smażenia
- 4 duże cebule
- 2,5 szkl. wody
- 1 szkl. octu jabłkowego
- 3 duże listki laurowe
- 4 ziela angielskie
- cukier brązowy
- kilka listków bazylii
- sól himalajska lub morska
- pieprz
Ryby osolić by się rozmroziły. Osuszyć w ręcznikach papierowych, przyprawić, każdą przekroić na 4-5 części, opanierować i usmażyć.
Cebule obrać, pokroić w grubsze piórka, umieścić w rondelku, zalać wodą dodając 2 łyżki cukru i dwie łyżeczki soli. Zagotować by cebulka zmiękła.
2,5 szklanki wody oraz szklankę octu jabłkowego zagotować dodając 6 łyżek cukru oraz łyżkę soli, pieprz do smaku, liście laurowe oraz angielskie ziela. Po zagotowaniu zmniejszyć moc palnika i pozostawić jeszcze ok 5 minut. Odstawić do przestudzenia.
Kiedy uznasz, iż zalewa jest mało octna dodaj jeszcze kilka łyżek octu.
Na dnie głębokiego naczynia wyłożyć część cebulki kolejno poukładać kawałki dorsza i zalać naszą zalewą, układać dalej tak samo warstwami. Dodać listki laurowe i ziela angielskie z gotowania. Na koniec dodać jeszcze kilak listków bazylii. Całość przykryć i odstawić w chłodne miejsce najlepiej na kilka godzin by smaki się połączyły :) SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz