Rolady biszkoptowe są dość proste w wykonaniu i zawsze smaczne, dlatego dziś moja propozycja to rolada wiosenna - wiśniowa. Wiosenna dlatego, iż niedługo zaczną kwitnąć te niesamowite drzewa owocowe pomimo że zbiorami będziemy cieszyć się nieco później.
Zapraszam po prosty i pyszny przepis!
Składniki na biszkopt:
- 5 jaj
- 1,2 szkl. mąki pszennej + 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szkl. cukru + łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
Składniki na wiśniowy krem:
- mały słoiczek wiśni w cukrze
- 20 g żelatyny
- 400 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- skórka otarta z jednej małej cytryny oraz sok z jej połówki
Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli, dodawać partiami cukier, kolejno po jednym żółtku i na koniec wymieszane mąki - mieszać łyżką. Piec na blaszce piekarnikowej wyłożonej pergaminem ok 20 min w temp 150-160 st. C, pilnowć by ciasto się nie wysuszyło!
Po wyjęciu z piekarnika przygotować zwilżoną ściereczkę i przykładając na biszkopt odwrócić całość do góry dnem, kolejno zdjąć pergamin a roladę zwijać (zaczynając od szerszego boku) w ściereczkę. Taki rulon wkładamy do lodówki.
Wiśnie - jeśli mają zalewę - odsączyć pozostawiając sok. Zblendować na mus. Żelatynę namoczyć w 1/2 szkl. zimnej wody. Kremówkę ubić z pudrem. Sok z cytryny i skórkę połączyć z musem wiśniowym, żelatynę rozpuścić w mikrofali i również dodać do musu, można dodać kilka łyżek soku wiśniowego. Całość powoli przelać do ubitej śmietany i na małych obrotach miksera starannie wymieszać składniki.
Roladę wyjąć z lodówki, rozwinąć i wyłożyć nasz krem wiśniowy pozostawiając marginesy od strony zwijania. Zrolować, owinąć w folię spożywczą lub aluminiową i schładzać ok 3 godzin :) SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciasteczka maślane
Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...
-
Pyszne ciasto, bez mas, czekolady, nie tuczące, bardzo miękkie i apetyczne:) Uwielbiam je robić, zwłaszcza że nie wymaga wysiłku. Miodownik ...
-
Zapraszam na pyszne ciasto "Dobosz". Piecze się ja na plackach miodowych, a przekłada pysznym kremem na bazie grysiku i olejku mig...
-
W naszym ogródku rozpoczął się sezon na wczesne jabłka. Kwaskowa odmiana świetnie nadaje się do wypieków takich oto przysmaków. Polecam prze...
Rolada wygląda smakowicie, a do tego ten krem w kształcie małego "wiśniowego" smoka - jest MEGA!
OdpowiedzUsuń