piątek, 17 listopada 2017

Ryba po grecku

      Moja propozycja ryby po grecku ? Z dodatkiem tartego imbiru, który podkreślił cały smak i wywołał aromat. Do przepisu dodałam również ocet winny i odrobinę czerwonego wytrawnego wina.

POLECAM !!!






Składniki:

- 1 kg filetów rybnych - użyłam morszczuka
- 40 dag marchwi
- 10 dag pietruszki
- 10 dag selera
- 2 średnie cebulki
- 1 mały por
- 3 - 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 listek laurowy
- 2 ziela angielskie
- świeży imbir 
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3 łyżki octu winnego
- 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina
- sól i pieprz do smaku

- olej rzepakowy

Warzywa obrać zetrzeć, umieścić w garnku, posolić do smaku, wlać ok 750 ml wody i gotować ok. 20 minut do miękkości, dodać listek laurowy, ziele angielskie-gotować jeszcze chwilkę. Zdjąć z palnika. Odlać ok. 1,3 szklanki wywaru i rozmieszać w nim przecier pomidorowy. 

Kolejno obrać cebulki, pokroić wraz z porem. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Gdy zmiękną dodać do warzyw. Całość wstawić na niewielki płomień. Wlać rozmieszany koncentrat, zetrzeć imbir - ilość wg uznania - u mnie 1 łyżka stołowa startego imbiru, dodać ocet wraz z winem oraz pieprz i sól do smaku. gotować jeszcze chwilkę.

Rybę - gdy była zamrożona - rozmrozić i dokładnie osuszyć przy użyciu ręczników papierowych, doprawić solą i pieprzem, pokroić w mniejsze kawałki, obtoczyć w mące i smażyć na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Gotowe kawałki rybne poukładać w naczyniu ceramicznym lub żaroodpornym. Na rybki wyłożyć gotową "pierzynkę warzywną", odstawić do przestudzenia i wymieszania się aromatów :) SMACZNEGO!!!

Można podawać na zimno i ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...