Zapraszam na mięciutki jabłecznik z dynią!
Blaszka standard.
Składniki na ciasto ucierane:
- 25 dag masła
- 3/4 szkl. drobnego cukru do wypieków
- łyżeczka cukru wanilinowego
- skórka otarta z 1 cytryny oraz 3 łyżeczki soku z cytryny
- 5 dużych jaj
- 20 dag mąki pszennej
- 15 gad mąki ziemniaczanej
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie jabłkowo-dyniowe:
- 1 kg jabłek kwaskowych
- 50 dag dyni
- 5 łyżki cukru trzcinowego
- 1,5 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- cukier puder
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grubszą kostkę, natomiast dynię w mniejszą kostkę. Włożyć do rondla, wsypać cukier i cynamon, dusić by całość delikatnie zmiękła - jeśli wolisz bardzo miękką dynię włóż ją do osobnego rondelka i duś dłużej ;) Całość odstawić do wystygnięcia.
Żółtka oddzielić od białek, białka utrzeć ze szczyptą soli. Margarynę/ masło miksować, dodać cukier i ucierać na delikatny puszek - u mnie ok 4-5 minut. Kolejno dodawać po jednym żółtku nie przerywając ucierania. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać partiami do ciasta delikatnie miksując - tylko tak by składniki mogły się połączyć. Dołożyć białka i całość wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.
Połowę ciasta wyłożyć na posmarowaną i wyłożoną pergaminem blaszkę, następnie przełożyć nasze nadzienie jabłkowo-dyniowe i przykryć drugą połową ciasta - rozsmarować. Gdy ciasto zacznie delikatnie się rozpływać nie przejmujemy się - i tak pod wpływem temperatury będzie pływające ale za to idealnie wypełni wszystkie brzegi - ja nawet wyłożyłam je na gorące nadzienie:)
Piec w piekarniku nagrzanym do ok 160 st. C przez, 45-50 minut:) Przestudzone oprószyć pudrem:) SMACZNEGO!!!
Bardzo fajny pomysł z tą dynią :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)ciasto jest naprawdę miękkie i ma branie ;)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :)
OdpowiedzUsuń