Zapleśniak, pleśniak... sądzę iż każda Pani domu w swoim kuchennym królestwie miała okazję upiec to arcydzieło :) Często pojawia się na imieninowym przyjęciu bynajmniej w moich stronach ;) Postanowiłam zmienić nieco przepis i do tradycyjnego przepisu dodać coś nieoś od siebie a mianowicie tylko lub aż tylko jabłka ;) Zapraszam !!!
Blaszka 34cm x 24 cm.
Składniki na ciasto kruche:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. cukru drobnego do wypieków
- 20 dag masła
- 5 jaj
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 1 kg kwaskowych twardych jabłek
- 2 łyżki cukru
-1 łyżeczka cukru wanilinowego
- słoik powideł śliwkowych
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Żółtka utrzeć z 1/3 szkl. cukru na gładką lśniącą masę, dodać miękkie masło, pod koniec ucierania dołożyć śmietanę. Masę żółtkową przełożyć do mąki i całość dokładnie zagnieść.
Ciasto podzielić na dwie części, jedną wyłożyć na przygotowaną blaszkę, drugą owinąć w folię spożywczą i schłodzić dokładni w zamrażalce.
Jabłka obrać pokroić w grubszą kostkę i poddusić w rondelku z dodatkiem dwóch łyżek cukru oraz cukru wanilinowego - tak by delikatnie zmiękły. Schłodzić.
Na spód przygotowanego ciasta rozsmarować powidła śliwkowe oraz równomiernie rozłożyć wystudzone jabłka. Ubić białka ze szczyptą soli. Kolejno dodawać partiami 2/3 szkl. cukru tak by powstała lśniąca gładka struktura - jak na bezę. Schłodzone ciasto przekroić na pół - jedną część zetrzeć na jabłka, na cieście rozsmarować piankę i zetrzeć drugą część schłodzonego ciasta.
Całość piec w piekarniku nagrzanym do 120-130 st. C przez godzinę. Grzałka góra-dół :) SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciasteczka maślane
Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...
-
Pyszne ciasto, bez mas, czekolady, nie tuczące, bardzo miękkie i apetyczne:) Uwielbiam je robić, zwłaszcza że nie wymaga wysiłku. Miodownik ...
-
Zapraszam na pyszne ciasto "Dobosz". Piecze się ja na plackach miodowych, a przekłada pysznym kremem na bazie grysiku i olejku mig...
-
W naszym ogródku rozpoczął się sezon na wczesne jabłka. Kwaskowa odmiana świetnie nadaje się do wypieków takich oto przysmaków. Polecam prze...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz