niedziela, 16 października 2016

Bajaderki - Ziemniaczki

     Pewno niejednemu z nas zdarzyło się upiec - w cudzy słowiu - pyszny zakalec? :) Oj tak zdarza się każdemu bez wyjątku. To dobry początek by wykorzystać takie nieudane ciasto do zrobienia kolejnej pyszności mianowicie Bajaderek - Ziemniaczków. Niekoniecznie musimy posiadać  niezbyt planowany wypiek ale równie dobrze zwykle herbatniki. Polecam ten przepis !







Składniki:

- 60 dkg naszego zakalca, lub: 3 duże paczki herbatników, lub: upiec biszkopt czekoladowy z 2-3 jaj z dodatkiem przyprawy do piernika - polecam chyba najlepsza wersja

- 2 łyżki kakao
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 100 g dobrego masła
- bakalie: mielone orzechy, namoczone i odciśnięte rodzynki, śliwki suszone
- 4 łyżki spirytusu

Dodatkowo:

- mielone orzechy i kokos do obtaczania
- papilotki

Ciasto lub herbatniki rozdrobnić dodać miękkie masło, bakali, alkohol, cukier puder, kakao - wszystko dokładnie wyrobić - jak ciasto kruche. Formować kulki tak by mieściły się w naszej dłoni następnie każdą obtaczać w kokosie lub mielonych orzechach. Wkładać w papilotki. Przed podaniem schłodzić w lodówce - ok 1 godziny by delikatnie stwardniały:) SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...