Składniki:
- 60 dkg naszego zakalca, lub: 3 duże paczki herbatników, lub: upiec biszkopt czekoladowy z 2-3 jaj z dodatkiem przyprawy do piernika - polecam chyba najlepsza wersja
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 100 g dobrego masła
- bakalie: mielone orzechy, namoczone i odciśnięte rodzynki, śliwki suszone
- 4 łyżki spirytusu
Dodatkowo:
- mielone orzechy i kokos do obtaczania
- papilotki
Ciasto lub herbatniki rozdrobnić dodać miękkie masło, bakali, alkohol, cukier puder, kakao - wszystko dokładnie wyrobić - jak ciasto kruche. Formować kulki tak by mieściły się w naszej dłoni następnie każdą obtaczać w kokosie lub mielonych orzechach. Wkładać w papilotki. Przed podaniem schłodzić w lodówce - ok 1 godziny by delikatnie stwardniały:) SMACZNEGO!!!
Nigdy takich nie jadłam a wygladają cudownie ;)
OdpowiedzUsuń