Zapraszam na kolejny wypiek domowego pieczywa. Tym razem mam dla Was chlebek żytni z dodatkiem mielonego ostropestu i ziarenek czarnuszki. Pieczywo z mąki żytniej jest dość ciężki i bardzo wilgotne, trzeba wiele czasu by ciasto wyrosło bo tylko wtedy mamy gwarancję, że chlebek nie upadnie podczas pieczenia. Doświadczenie nauczyło mnie, iż wypieki na zakwasie nie lubią przeciągów to też uwaga! Każdy wypiek tego rodzaju wstawiam do wyrośnięcia w lekko nagrzanym piekarniku. Polecam, jest pyszny i zdrowy!!! WIEM CO JEM :)
Składniki na chleb z ostropestem i czarnuszką:
- 350 g mąki żytniej typu 720
- 150 g maki pszennej
- 2 pełna łyżeczka soli (używam himalajskiej-różowej)
- 200 g zakwasu żytniego
- 260 ml ciepłej wody
- 4 łyżki mielonego ostropestu
- 4 płaskie łyżki ziarenek czarnuszki
Dodatkowo:
- tłuszcz do foremki
- 2 łyżki otrębów żytnich do posypania foremki
Mąki
wymieszać z solą i ostropestem. Dodać zakwas i ciepłą wodę oraz 3 łyżki czarnuszki. Wszystkie składniki starannie wymieszać i wyrabiać ciasto ok. 1
minuty - będzie i powinno mieć rzadszą konsystencję klejąca się do ręki.
Keksówkę
posmarować tłuszczem i oprószyć otrębami żytnimi. Ciasto za pomocą
drewnianej łyżki przełożyć do przygotowanej formy, posypać 1 łyżką czarnuszki. Przykryć
ręcznikiem papierowym na całej długości lub cienką bawełniana ściereczką
i odstawić w ciepłe miejsce na 4,5-5 godzin do wyrośnięcia (używam lekko
nagrzanego - do ok. 25-30 st. C piekarnika).
Piekarnik
nagrzać do 200 st. C, włożyć wyrośniete ciasto i piec przez
pierwsze 15 minut na termoobiegu, następnie ustawić pieczenie góra-dół zmniejszając temp. do 180 st.C i
piec przez ok. 25 minut. Gdy zacznie się zbyt szybko rumienić można
zmniejszyć temperaturę o 10 st. C, to zależy od Waszych piekarników. Po
upieczeniu, wyjąć z blaszki i pozostawić na kratce do wystudzenia:)
SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciasteczka maślane
Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...
-
Pyszne ciasto, bez mas, czekolady, nie tuczące, bardzo miękkie i apetyczne:) Uwielbiam je robić, zwłaszcza że nie wymaga wysiłku. Miodownik ...
-
Zapraszam na pyszne ciasto "Dobosz". Piecze się ja na plackach miodowych, a przekłada pysznym kremem na bazie grysiku i olejku mig...
-
W naszym ogródku rozpoczął się sezon na wczesne jabłka. Kwaskowa odmiana świetnie nadaje się do wypieków takich oto przysmaków. Polecam prze...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz