Składniki:
- 3-4 kromki razowego pieczywa
- 3 duże filety mintaja
- 3 duże jaja
- 3 duże marchewki
- 1/2 średniego selera
- 1/2 średniego pora
- pół pęczka pietruszki
- suszone oregano, lubczyk, zioła prowansalskie
- kilka listków świeżej (ew. suszonej) szałwii i bazylii
- płaska łyżka mąki
- łyżka śmietany kwaśnej
- 10-15 dkg sera żółtego
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- naczynie żaroodporne
- pergamin
- łyżka oleju
Marchew i seler obrać, zetrzeć na grubych oczkach, por pokroić w krążki i każdy krążek przekroić na pół. Warzywa zagotować (kilka minut) by delikatnie zmiękły, odcedzić i odcisnąć z nadmiaru wody. Naczynie żaroodporne wyłożyć pergaminem i posmarować tłuszczem. 2 jaja roztrzepać, dodać po pół łyżeczki suszonych ziół, obtaczać kromki razowego chleba i układać w naczyniu. Kromki można zapiec by były chrupiące (zapiekałam je w temp 200 st. C przez 5 minut). Na zapieczony chlebek, wyłożyć przyprawione solą i pieprzem filety rybne, na nie równomiernie rozłożyć warzywa. Pozostałe jajko roztrzepać, dodać mąkę i śmietanę oraz starty ser, mieszankę przyprawić suszonymi ziołami-jak poprzednio po pół łyżeczki, wylać na warzywa. Całość udekorować świeżą szałwią i bazylią. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 st C, przez ok. 25 minut:) SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz