poniedziałek, 27 lipca 2015

Nalesnikowy rarytas

Naleśniki robię na wiele sposobów, poniżej przedstawiam jedną z moich propozycji na szybki naleśnikowy obiad lub deser. Polecam, zwłaszcza iż sezon jagodowy w pełni, a to jeden z głównych składników mojego dania na słodko.




Składniki na ciasto naleśnikowe:

- 300 g mąki pszennej (1,5 szkl.)
- 375 ml mleka (1,5 szkl.)
- 2  małe jaja
- 3 łyżki wody - najlepiej gazowanej
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 3 kopiaste łyżeczki kakao

Nadzienie:

- 250 g białego twarogu półtłustego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki słodkiej śmietany
- łyżka wody
- cukier trzcinowy do smaku
- 3/4 szkl. borówki leśnej

Dodatkowo:

- owoc granatu
- bita śmietana
- masło czekoladowe
- olej rzepakowy do smażenia

Składniki na ciasto przełożyć do jednego naczynia i za pomocą miksera utrzeć ciasto naleśnikowe.
Smażyć na patelni teflonowej, dodając pod każdy naleśnik po łyżeczce oleju.

Biały twaróg połączyć ze śmietanami, wodą i cukrem. Borówki zblendować kolejno przełożyć do wyrobionego sera i wszystko razem wymieszać.

Każdy naleśnik posmarować łyżeczką masła czekoladowego, dać po 2 łyżki twarogu, zwinąć, udekorować bitą śmietaną oraz owocami granatu. Można podawać na zimno jak i w postaci ciepłego dani na słodko :) SMACZNEGO!!!

3 komentarze:

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...