Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 300 g mąki pszennej (1,5 szkl.)
- 375 ml mleka (1,5 szkl.)
- 2 małe jaja
- 3 łyżki wody - najlepiej gazowanej
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 3 kopiaste łyżeczki kakao
Nadzienie:
- 250 g białego twarogu półtłustego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki słodkiej śmietany
- łyżka wody
- cukier trzcinowy do smaku
- 3/4 szkl. borówki leśnej
Dodatkowo:
- owoc granatu
- bita śmietana
- masło czekoladowe
- olej rzepakowy do smażenia
Składniki na ciasto przełożyć do jednego naczynia i za pomocą miksera utrzeć ciasto naleśnikowe.
Smażyć na patelni teflonowej, dodając pod każdy naleśnik po łyżeczce oleju.
Biały twaróg połączyć ze śmietanami, wodą i cukrem. Borówki zblendować kolejno przełożyć do wyrobionego sera i wszystko razem wymieszać.
Każdy naleśnik posmarować łyżeczką masła czekoladowego, dać po 2 łyżki twarogu, zwinąć, udekorować bitą śmietaną oraz owocami granatu. Można podawać na zimno jak i w postaci ciepłego dani na słodko :) SMACZNEGO!!!
o, takie naleśniki zjadłabym z przyjemnością!
OdpowiedzUsuńohoho, jagody i kakaowe naleśniki - co za burżujstwo ;) ;) ;)
OdpowiedzUsuńPychotka! Nadzienie palce lizać!
OdpowiedzUsuń