Przygotować blaszkę piekarnikową - wyłożyć pergaminem i posmarować tłuszczem.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 4-5 dkg drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 10 dkg masła
- 60 dkg mąki pszennej (3 szklanki)
- 2 jaja
- 4 żółtka
- 100 g cukru (pół szklanki) + 1 łyżeczka
- szczypta soli
- 2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
- opcjonalnie 1,5 szkl. borówek leśnych
- 2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej
Lukier cytrynowy:
-sok z połówki większej cytryny
1/2 szkl. cukru pudru
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. Jajko i 4 żółtka utrzeć na pulchną masę za pomocą miksera, pod koniec ubijania dodać sok cytrynowy. Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wszystko starannie wymieszać i przykryć ściereczką. Tak przygotowany rozczyn pozostawić do wyrośnięcia. Gdy drożdże wyrosną wlać je do mąki, dodać utarte jajo i żółtka, wyrabiać. Gdy składniki się połączą dodać przestudzone masło, wyrobić starannie, by ciasto się napowietrzyło i lekko odchodziło od ręki ( w razie czego dodać mąkę). Pozostawić pod przykryciem na jedną godzinę do wyrośnięcia. Borówki wymieszać z kaszą manną. Stolnice mocno oprószyć mąką, wyłożyć wyrośniętą drożdżówkę, delikatnie obtoczyć w mące tworząc kulę, którą należy podzielić na osiem części. Każdą część delikatnie rozpłaszczyć w dłoniach, wykładać po 1,5-2 łyżek borówek, zwijać dokładnie w sakiewki po czym turlając po stolnicy tworzyć podłużne bułeczki. Wyłożyć je na przygotowaną blachę i pozostawić pod przykryciem na ok. 20 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 st. C, posmarować każdą bułeczkę roztrzepanym jajem i piec jagodzianki przez 15-17 minut. Po lekkim wystudzeniu polać lukrem:) SMACZNEGO!!!
Obłędne! :)
OdpowiedzUsuńObłędne! :)
OdpowiedzUsuń