piątek, 24 lipca 2015

Jagodzianki

Polskie, najbardziej rozpoznawalne drożdżówki, pachnące latem. Polecam każdemu, kto jeszcze nie miał okazji upiec ich samodzielnie. Smak domowych jagodzianek jest niepowtarzalny. Jeśli raz spróbujesz będziesz je piec przynajmniej kilka razy w roku. Przepis, który podałam poniżej to prosty i sprawdzony sposób na drożdżowe ciasto,  zauważcie iż do nadzienia nie dodaje cukru gdyż po pierwsze byłoby za dużo słodyczy, a po drugie w środku zrobił by się nam dżem, a tak poczujemy smak i aromat jagód bardziej intensywnie. Zachęcam:)








Przygotować blaszkę piekarnikową - wyłożyć pergaminem i posmarować tłuszczem.

Składniki na ciasto drożdżowe:

- 4-5 dkg drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 10 dkg masła
- 60 dkg mąki pszennej (3 szklanki)
- 2 jaja
- 4 żółtka
- 100 g cukru (pół szklanki) + 1 łyżeczka
- szczypta soli
- 2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:

- opcjonalnie 1,5 szkl. borówek leśnych
- 2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej

Lukier cytrynowy:

-sok z połówki większej cytryny
1/2 szkl. cukru pudru

Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. Jajko i 4 żółtka utrzeć na pulchną masę za pomocą miksera, pod koniec ubijania dodać sok cytrynowy. Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wszystko starannie wymieszać i przykryć ściereczką. Tak przygotowany rozczyn pozostawić do wyrośnięcia. Gdy drożdże wyrosną wlać je do mąki, dodać utarte jajo i żółtka, wyrabiać. Gdy składniki się połączą dodać przestudzone masło, wyrobić starannie, by ciasto się napowietrzyło i lekko odchodziło od ręki ( w razie czego dodać mąkę). Pozostawić pod przykryciem na jedną godzinę do wyrośnięcia. Borówki wymieszać z kaszą manną. Stolnice mocno oprószyć mąką, wyłożyć wyrośniętą drożdżówkę, delikatnie obtoczyć w mące tworząc kulę, którą należy podzielić na osiem części. Każdą część delikatnie rozpłaszczyć w dłoniach, wykładać po 1,5-2 łyżek borówek, zwijać dokładnie w sakiewki po czym turlając po stolnicy tworzyć podłużne bułeczki. Wyłożyć je na przygotowaną blachę i pozostawić pod przykryciem na ok. 20 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 st. C, posmarować każdą bułeczkę roztrzepanym jajem i piec jagodzianki przez 15-17 minut. Po lekkim wystudzeniu polać lukrem:) SMACZNEGO!!!


2 komentarze:

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...