W przepisie użyłam również przecier pomidorowy by nadać kwaskowatego posmaku, śmiało pod koniec gotowania można użyć octu winnego, zamiast przecieru.
Składniki na 4 porcje:
- 1,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego
- 1,5 kg pomidorów sparzonych i obranych ze skórek
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- marchew , ćwierć selera, pół korzenia pietruszki gotowanych w bulionie
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- łyżka suszonego oregano
- 5 gałązek świeżego oregano
- łyżka masła
- natka pietruszki
Cebulkę obrać, pokroić w grubsze kawałki, podsmażyć na maśle. Dodać obrany i pokrojony w kostkę czosnek, chwilę zostawić na wolnym ogniu po czym dodać pokrojone w ćwiartki pomidory. Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz świeżymi listkami oregano. Dusić ok. 5 minut na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Bulion z warzywami zagotować, dodać przecier, podduszone pomidory z cebulką i czosnkiem, przyprawić suszonym oregano, ew. sola i pieprzem. Gotować ok 10 minut. Zdjąć z palnika, blendować na gładki krem. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami, całość posypać natką pietruszki :) SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz