Forma: tortownica o średnicy 24 cm
Składniki na biszkopt:
- 4 jaja
- pół szkl. mąki jaglanej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 1/3 szkl. cukru
- 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyzeczka proszku do pieczenia
Składniki na masy serkowe:
- 400 1ml śmietany kremówki
- 400 g serka waniliowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 1 galaretka jagodowa
- 2 łyżki żelatyny
- szklanka borówek leśnych
- pół szklanki borówek amerykańskich
- 2 łyżki cukru pudru
Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier, kolejno żółtka i na końcu mieszając łyżką dodawać połączone mąki z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą korzenną. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku do 150 st. C przez ok 30 min. Wystudzić, przekroić na pół.
Masa serkowa: Galaretki rozpuścić, każdą w szklance wrzątku, a do jagodowej dodać jeszcze łyżkę żelatyny. Kremówkę ubić z pudrem, stopniowo dodawać serek waniliowy, masę podzielić na dwie połówki. Do jednej wlewać stopniowo tężejącą galaretkę brzoskwiniową, ucierać mikserem na wolnych obrotach. Przełożyć na kilka minut do lodówki, by masa lekko stężała. Dodać do niej borówki amerykańskie, wymieszać i wylać delikatnie na połowę biszkoptu, przykryć drugą połową, wstawić najlepiej do zamrażalki. 3/4 borówek leśnych zblendować na papkę z pudrem, dodać łyżkę namoczonej uprzednio żelatyny. Do kolejnej części masy serkowej wlewać wolnym strumieniem tężejącą galaretkę jagodową, a następnie zmiksowane borówki. Całość odstawić znów do lodówki na kilka minut by masa stężała. Przełożyć na drugi blat biszkoptu, posypać resztą borówek oraz dla dekoracji płatkami migdałowymi, chłodzić w zamrażalce lub lodówce:) SMACZNEGO!!!
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń