czwartek, 16 lipca 2015

Sałatka szpinakowa z olejem lnianym

JEMY ZDROWO I KOLOROWO!!!
 
Olej lniany - można by o nim pisać wiele, pewno każda Pani domu próbowała tego "złota", zdrowy, bogaty w tłuszcze wielonienasycone oraz kwasy omega-3. Zwrócicie uwagę by był tłoczony na zimno i przechowujcie go w lodówce. Świetny dodatek do każdego rodzaju sałatek, surówek, przekąsek. Polecam sałatkę poniżej, jako dodatek do grilla, obiadu oraz solo :)







Składniki:

- 150 g świeżego szpinaku
- kostka półtłustego serka typu feta
- 20 szt. pomidorków koktajlowych
- 10 szt, czarnych oliwek
- pół czerwonej papryki
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 4-5 łyżek oleju lnianego
- sok z połówki małej cytryny
- łyżka suszonego estragonu
- sól i pieprz do smaku

Szpinak umyć, pokroić. Pomidorki koktajlowe oraz oliwki pokroić w połówki, natomiast paprykę w drobną kostkę. Fetę rozdrobnić. Do naczynia przełożyć szpinak, fetę, pomidorki, paprykę, oliwki, posypać ziarnami słonecznika. Całość przyprawić solą i pieprzem, polać sokiem z cytryny oraz olejem lnianym, posypać estragonem. Wymieszać :) SMACZNEGO!!!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...