Składniki na 4-5 porcji:
Zakwas żurkowy:
- 20 dkg mąki żurkowej
- 1/2 litra wody
- 2 ząbki czosnku
- skórka z chleba razowego
Składniki na wywar mięsno-warzywny:
- 40 dkg surowych żeberek
- 4-5 grubszych plastrów boczku wędzonego
- 2 średnie marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1/4 selera (korzeń)
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 8 małych ziemniaków (ugotować)
- 4 małe jajka (ugotować na twardo)
- 10 pieczarek
- 3 łyżki masła
- natka pietruszki
-
ZAKWAS:
Wodę zagotować, ostudzić, Czosnek obrać pokroić na mniejsze kawałki. Do
słoika wlać wodę, dodać czosnek, mąkę. Wszystkie składniki wymieszać,
włożyć skórkę chleba razowego, przykryć gazą, można położyć na nią mały
talerzyk, całość ustawić w ciepłym miejscu na ok. 4 dni. Żur kisić w
naczyniach szklanych lub kamiennych.
WYWAR: Żeberka zagotować w oddzielnym małym garnku. Warzywa obrać, pokroić w mniejsze kawałki, czosnek obrać i przekroić na pół. Do większego garnka wlać 2 litry wody, przełożyć obgotowane żeberka, dodać przygotowane jarzyny i czosnek. Delikatnie posolić. W połowie gotowania dodajemy plasterki boczku, możemy uzupełnić wyparowaną wodę. Gdy wywar jest już gotowy, wlewamy 280 ml zakwasu żurkowego (przygotowanego lub kupnego) i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze ok.10 minut przyprawiając solą i pieprzem do smaku.
Pieczarki obrać i podsmażyć na roztopionym maśle, tak by były miękkie. Na talerz kładziemy 2 ziemniaczki, jajko przekrojone na pół, plaster boczku, 2 pieczarki (możemy dodać kawałek żeberka) i zalewamy żurkiem, dekorujemy świeżą natka pietruszki. SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz