czwartek, 26 marca 2015

Kotleciki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Pyszne danie obiadowe, kotleciki ziemniaczane można doprawić ulubionymi przyprawami, są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Kiedy zostają ziemniaki z poprzedniego dnia to właśnie w taki sposób możne je wykorzystać. 





Składniki na kotleciki ziemniaczane:

- 80 dkg ziemniaków
- 1 roztrzepane jajko
- 5-6 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- mała cebulka 
-pieprz, vegeta i sól do smaku
- łyżeczka majeranku otartego
- łyżeczka lubczyku lub oregano

Składniki na sos pieczarkowy:

- pół kilo pieczarek
- mała cebulka
- łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- łyżeczka oregano
- sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

- olej rzepakowy do smażenia
- 2 jajka
- bułka tarta
- 2 łyżki margaryny

Kotleciki:Cebulkę pokroić na drobno podsmażyć na łyżce margaryny. Ziemniaki ugotować, odcedzić, dobrze ugnieść i pozostawić do wystudzenia. Dodać przyprawy, jajo, mąki, cebulkę z tłuszczem, zarobić  dokładnie by składniki się wymieszały. Formować kotleciki, obtaczać w jajku i bułce tartej, smażyć na gorącym oleju z dwóch stron, wykładać na papierowe ręczniki.
Sos: Cebulkę pokroić na drobno podsmażyć na łyżce margaryny. Pieczarki obrać, pokroić na grubsze plasterki, wrzucić do cebuli, dodać sól i dusić na małym ogniu. Gdy będą gotowe, dodać resztę przypraw, podlać 200-300 ml przegotowanej wody, gotować chwilkę, przygotować 1 kopiastą łyżkę mąki rozmieszaną w 50 ml wody i wlać do pieczarek jako zagęstnik:). Do garnuszka włożyć łyżkę śmietany i dodać do niej kilka łyżek gorącego sosu, wymieszać, wlać do pieczarek, wymieszać i dusić jeszcze kilka minut. Na talerz wyłożyć sos i kotleciki:) SMACZNEGO!!!


1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie kotlety. Moja mama często je przyrządzała :)

    OdpowiedzUsuń

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...