poniedziałek, 5 stycznia 2015

Szaszłyki drobiowo-warzywne

Pyszne szaszłyki nie tylko na grillu, również można wykonać je w piekarniku. W formie obiadu oraz przekąski na ciepło przy różnych okazjach! POLECAM!!!




Składniki na 12 szaszłyków:

- 3 pojedyncze, duże filety z kurczaka
- 1 laska kiełbasy swojskiej
- 2 średnie czerwone papryki
- 1 duża czerwona cebula
- 24 szt. małych pieczarek

Dodatkowo:

- 2 łyżki przyprawy do gyrosa
- pół płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka soli
- olej rzepakowy
- drewniane patyczki do nadziewania

Filety z kurczaka umyć, pokroić na większe kawałki, dodać przyprawę do gyrosa, majeranek, pieprz, sól i 3-4 łyżki oleju, wymieszać wstawić do lodówki na ok 2-3 h. Pieczarki obrać ze skórki, papryki pozbawić gniazda nasiennego i pokroić na kawałki. Cebulę obrać, przekroić na pół i odrywać każdą łuskę osobno (by lepiej się nabijało na patyczek:)). Nadziewać na patyk kawałki kurczaka, pieczarkę, cebulę, paprykę, gruby plasterek kiełbasy (każdy szaszłyk robię na 2 warstwy). Gotowe skropić niewielka ilością oleju. Piec w piekarniku nagrzanym do 200st C przez 25-30 minut -  przynajmniej raz obrócić szaszłyki na druga stronę. Podawać z ulubionym sosem i sałatką:) SMACZNEGO!!!


2 komentarze:

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...