Składniki mokre:
- 1 jajo
- 3/4 szkl. mleka
- pół szkl. oleju rzepakowego
Składniki suche:
- pół szkl. cukru
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki przyprawy korzennej (do piernika)
- 2 łyżki kakao
Dodatkowo:
- 10 kostek czekolady deserowej (pokruszyć)
- 3-4 dkg rodzynek (sparzyć)
- 5 szt. dużych wędzonych śliwek (bez pestek)
- cukier puder
Mokre składniki mieszać w osobnej misce, suche w osobnej. Powoli wlać mokre do suchych i delikatnie połączyć wszystko za pomocą widelca. Dodać bakalie, wymieszać. Papilotki ułożyć w blaszce muffinkowej i nakładać ciasto po brzegi. Piec w piekarniku na grzanym do temp. 150-160 st. C przez 30 min, lub do suchego patyczka:)SMACZNEGO!!!
Musiały pachnieć obłędnie :)
OdpowiedzUsuńChyba skorzystam z tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
OdpowiedzUsuń