Ciasto na naleśniki:
- 1 i 3/4 szkl. mąki
- 2 szkl. mleka
- 2 duże jaja
- sól do smaku
Farsz z kapusty i pieczarek:
- ok. 1 kg pieczarek
- 80 dkg kapusty kwaszonej lub kiszonej
- 2 małe cebulki
- sól i pieprz do smaku
- margaryna do przesmażania
Do farszu krokietów:
- 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- 3 garści suszonych grzybów
- łyżka masła
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- 3 duże jaja
- bułka tarta
Naleśniki: Ze składników na ciasto naleśnikowe usmażyć naleśniki (u mnie 14 szt.).
Farsz z kapusty i pieczarek: Pieczarki obrać zetrzeć na grubych oczkach. Cebulkę podsmażyć na 2-ch łyżkach margaryny i dodać starte pieczarki, posolić, smażyć na małym ogniu na koniec dodać pieprz i ew. jeszcze szczyptę soli. Kapustę ugotować, wystudzić, pokroić na drobno. Cebulkę posmażyć na 2-ch łyżkach margaryny i dodać posiekaną kapustę, podsmażać również na małym ogniu dodając sporo pieprzu i odrobinę soli. Do kapusty dodać pieczarki i wszystko razem wymieszać.
Do farszu: Szpinak rozmrozić i mocno odsączyć - nie przyprawiać, gdyż pozostałe składniki farszu są już wystarczająco przyprawione. Suszone grzybki namoczyć (najlepiej na początku przygotowywania krokietów). Namoczone odcedzić, włożyć do rondelka i zalać wodą - gotować na wolnym ogniu ok 25 minut co jakiś czas dolewając wodę. Tak ugotowane odcedzić pokroić w kosteczkę i podsmażyć na niepełnej łyżce masła.
Na placek naleśnikowy nałożyć łyżkę szpinaku - rozsmarować, następnie kopiastą łyżkę farszu i na farsz pasek przygotowanych suszonych grzybków, całość zwijać tak jak krokiety.
Krokiety obtoczyć w jajku i bułce, smażyć na głębszym tłuszczu. Usmażone układać na ręczniki papierowe:) SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz