Lekki i szybki do zrobienia sernik na zimno z serków typu "Dani", galaretka cytrynowa i truskawkową:)
W sam raz na upalne dni, kiedy nie masz zamiaru siedzieć przy nagrzanym piekarniku:)
Składniki:
- paczka biszkoptów lub herbatników
- 200 ml śmietanki kremówki
- 640 g serka homogenizowanego waniliowego typu "Danio" (4 małe opakowania)
- galaretka cytrynowa i truskawkowa
- 4 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- ok 30 szt. truskawek
Forma - tortownica 23-24 cm
Rozpuszczamy
galaretki: cytrynowa w szklance wrzątku a truskawkową w 1,5 szkl.
(czekamy aż zaczną tężeć), następnie żelatynę w sześciu łyżkach gorącej
wody. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy po
parę łyżek serka cały czas miksując, następnie wlewamy małym strumieniem
tężejącą galaretkę cytrynową i na końcu żelatynę. Całość odkładamy na
kilka minut do lodówki. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami a na boki
układamy po połówce truskawki. Wlewamy tężejącą masę serkową, na wierzch
układamy połówki truskawek (jeśli kwaśne można lekko posypać cukrem),
zalewamy delikatnie tężejącą galaretka truskawkowa i odkładamy na noc do
lodówki:) SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciasteczka maślane
Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...
-
Pyszne ciasto, bez mas, czekolady, nie tuczące, bardzo miękkie i apetyczne:) Uwielbiam je robić, zwłaszcza że nie wymaga wysiłku. Miodownik ...
-
Zapraszam na pyszne ciasto "Dobosz". Piecze się ja na plackach miodowych, a przekłada pysznym kremem na bazie grysiku i olejku mig...
-
W naszym ogródku rozpoczął się sezon na wczesne jabłka. Kwaskowa odmiana świetnie nadaje się do wypieków takich oto przysmaków. Polecam prze...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz