piątek, 16 maja 2014

Tort śmietankowo owocowy

Śmietankowo-owocowy tort na biszkopcie 


Przepis:

biszkopt:
- 4 większe jaja
- pół szkl. cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem:
- zobacz na mój przepis na krem na karpatkę - to ten sam zrobiłam do torciku

oprócz tego:
- puszka brzoskwiń
- jena galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa
- 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
- 6 dużych truskawek do dekoracji
- kieliszek mocnej wódki do nasączenia biszkoptu
- płatki migdałów i kolorowa posypka do dekoracji lub wiórki kokosowe

Żółtka oddziel od białek, białka ubij na sztywno dodaj cukry i dalej ubijaj do momentu roztarcia cukru, dodaj po jednym żółtku, miksuj ok. 2 minut tak by piana białkowo-żółtkowa była sztywna, dodawaj po jednej łyżce zmieszanych mąk z proszkiem do pieczenia - mieszaj w jedną stronę delikatnie łyżką - nie mikserem bo upadnie!!! Nagrzej piekarnik do 150 st. i piec w tortownicy (przygotowanej pergamin przesmarowany margaryna i posypany bułką tarta bądź kaszą manną) ok. 35 min. Jeśli nie chcesz by ciast upadło po upieczeniu wyjmij go od razu z piekarnika i rzuć o podłogę z wysokości kolan 2 razy, włóż biszkopt do piekarnika i przy mocno uchylonym piekarniku pozwól mu wystygnąć:):):)
Przygotuj krem tak jak w przepisie poniżej na karpatkę.
Galaretką rozpuść w 1,5 szkl. wody. Potrzebujesz 6 dużych połówek brzoskwiń, pokrój je w mniejsze kawałki i rozgnieć widelcem na różne części- mniejsze i większe, dodaj do zimnej galaretki, rozpuść żelatynę w 6 łyżkach gorącej wody i dodaj do galaretki z brzoskwiniami-wstaw w chłodne miejsce.
Wystygnięty biszkopt przekrój na pół, dolną część delikatnie nasącz wódką pomieszaną z sokiem z brzoskwiń (kieliszek wódki i kieliszek soku plus troszkę przegotowanej wody), wyłóż połowę kremu, (znów nałóż obręcz tortownicy), wlej na krem tężejącą galaretkę i połóż 2-gą połowę biszkoptu skórka na dół - tę nasącz mocniej, na to 2-ga połowa kremu i włóż do lodówki na kilka godzin. Wyjmij udekoruj truskawkami i posypkami, gotowe:) SMACZNEGO!!!












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...