piątek, 16 maja 2014

Tort czekoladowo - kawowy z bezą

Torcik kawowo-czekoladowy z bezą 

Jeśli lubicie połączenie kawy z czekoladą to z pewnością smak tego tortu jest dla waszego podniebienia. do tego delikatna kawowa beza... wszystko co lubię - polecam okolicznościowo i nie tylko :)

Zdjęcia tortu udekorowanego kremem mascarpone: 




Tortownica o średnicy 24cm.



Do przygotowania biszkoptu:
- 4 duże jaja
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki krupczatki
- kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- skórka otarta z 3/4 cytryny
- 3/4 szkl. cukru plus 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Beza:
- 3 białka
- 3/4 szkl. cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 2 łyżki wrzątku rozmieszane z 2 łyżeczkami kawy rozpuszczalnej

Krem:
- ok. 500 g serka mascarpone czyli 2 opakowania
- 500 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki wrzątku rozmieszane z 2 łyżeczkami kawy rozpuszczalnej, ja dodałam też 2 łyżeczki żelatyny rozmieszane w 3 łyżkach wrzątku by krem się trzymał:)
- 2 łyżeczki kawy mielonej

Dodatkowo:
- parę startych kostek czekolady do posypania wierzchu
- wisienki z nalewki bądź kandyzowane dla ozdoby
- wódka rozmieszana w proporcji 1:1do nasączenia biszkoptów
- drzem z czarnej porzeczki lub z wiśni do smarowania blatów

Biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka i mieszając już łyżką dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia kakao, startą czekoladą i skórka cytrynową. Biszkopt pieczemy w tortownicy ok 40 min w piekarniku nagrzanym do temp ok 140-150 st.
Beza: Białka ubić na sztywno dodawać stopniowo cukier, później sok z cytryny, kawę rozpuszczoną w wrzątku-przestygniętą i na koniec łyżką mąkę ziemniaczaną.Przygotować tortownicę (pergamin-posmarować margaryna i wysypać bułką tartą), wykładamy masę białkową i pieczemy ok 1h 20min w temp. ok 140 st.
Krem: Ubijamy dobrze schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo mascarpone i ubijamy aż zgęstnieje, dodajmy kawę mieloną i mieszankę kawy rozpuszczalnej z żelatyną delikatnie miksujemy-odstawiamy na chwilkę do lodówki.

Biszkopt przecinamy na 2 równe części, obie nasączamy mocno alkoholem. Dolną część teraz smarujemy połową schłodzonego kremu i układamy na te konstrukcję naszą bezę (można ją sobie przygotować dzień wcześniej wieczorem). Drugi blat naszego biszkoptu nasączony już alkoholem smarujemy dżemem z czarnej porzeczki lub wiśni i układamy warstwą dżemu na bezę, górę smarujemy pozostałym kremem posypujemy starta czekoladą i migdałami:) Teraz do lodówki na ok. 3-4 godzinki:) Gotowe, SMACZNEGO!!!








  
Zdjęcia tortu, który piekłam na zamówienie-udekorowany!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...