Jeśli nie wiecie co zrobić z białkami, które pozostały Wam z innych ciast i deserów to proponuję bezę :) Choć moja nieco popękała, to pomijając ten fakt jest bardzo smaczna, a te pęknięcia właściwie dodały jej uroku ;) Polecam!!!
Do zrobienia bezy potrzebna będzie blaszka piekarnikowa wyłożona pergaminem.
Uwagi: Beza po upieczeniu powinna mieć twardą skorupkę i miękki puszysty środek - dla mnie taka jest idealna.
Składniki na bezę:
- 6 białek
- 300 g cukru drobnego do wypieków
- szczypta soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
Składniki na krem śmietankowy:
- 150 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- ziarenka z połowy laski wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
- truskawki
- poziomki
- listki mięty i melisy
Białka w temperaturze pokojowej przełożyć do naczynia w którym będziemy ubijać naszą bezę, dodać szczyptę soli i włączyć mikser lub robot na najwyższe obroty. Gdy białka będą dokładnie ubite zmniejszyć nieco obroty miksera i dodawać partiami cukier - zasada jest taka, iż na każde białko przypada 50 g cukru, teraz może będzie Wam łatwiej dobrać składniki ;). Na koniec wlać dwie łyżki soku z cytryny. Wyłączyć mikser i sprawdzić czy cukier całkowicie się rozpuścił, jeśli tak się stało dodać mąkę ziemniaczana i całość delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Wyłożyć na pergamin tworząc okrąg. Bezę umieścić w nagrzanym piekarniku do 150 st. C, po czym od razu zmniejszyć temperaturę do 100 st. C. Bezę suszyć przez około 2,5 godziny, a po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić uchylone drzwiczki by wystygła.
Przełożyć na paterę lub talerz.
Krem: Kremówkę, mascarpone, ziarenka wanilii oraz cukier puder umieścić w naczyniu miksera. Miksować na niższych obrotach aż całość stanie się gęsta i kremowa. Wyłożyć na beze, udekorować truskawkami i poziomkami oraz listkami mięty i melisy :) SMACZNEGO!!!
Ale ta beza wygląda bosko! A do tego mnóstwo przepysznych, słodkich truskawek! Lepiej chyba się nie da :)
OdpowiedzUsuńJAKIEJ SREDNICY BEZA WYCHODZI Z PRZEPISU ?
OdpowiedzUsuńMoja beza miała średnicę 23 cm - narysowałam sobie porównawczo okrąg na pergaminie - delikatnie ołówkiem.
Usuń