Jabłeczniki i szarlotki, kto ich nie lubi? Ciasta z jabłkami zawsze będą królowały, pod każdą postacią. Zapraszam na wyjątkowy, miękki i apetyczny jabłecznik, przy tym nad wymiar magiczny gdyż znika szybciutko. Przepis bardzo prosty, pochodzący ze zbiorów mojej mamy, zachęcam i jestem przekonana, iż nie skończy się tylko na upieczeniu jednej blaszki tego ciasta.
Składniki na ciasto:
- 250 g masła
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 4 żółtka
- 4 łyżki śmietany kwaśnej
- 2 i 1/3 szkl. mąki krupczatki
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 kg jabłek
- 2 łyżki soku z cytryny
- płatki migdałowe
Składniki na pianę:
- 4 białka
- pół szkl. cukru
Miękką margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, ucierać do powstania puszystej masy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i naprzemiennie z kwaśną śmietaną dodawać do masy cały czas ucierając na wolnych obrotach. Gotowe ciasto ma rzadką konsystencję. Jabłka obrać, pokroić w grubszą kostkę, przełożyć do garnka i dusić na małym ogniu z dodatkiem 3 łyżek wody ok. 10 minut lub do momentu gdy delikatnie zmiękną. Przestudzić, wymieszać z cytryną. Ok 2/3 ciasta wyłożyć na blaszkę z pergaminem, zwilżając dłonie rozprowadzić je równomiernie. Kolejno rozprowadzić na cieście przygotowane kostki jabłek. Ubić białka z cukrem i wyłożyć je na jabłka. Na całość układać resztę ciasta delikatnie rozgniatając je w palcach. Ciasta na górę jest mało dlatego układać co kawałek, wierzch posypać płatkami migdałów. Piec w nagrzanym do 150 st. C piekarniku ok 55 minut. Upieczone wyjąc i wystudzić:) SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciasteczka maślane
Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...
-
Pyszne ciasto, bez mas, czekolady, nie tuczące, bardzo miękkie i apetyczne:) Uwielbiam je robić, zwłaszcza że nie wymaga wysiłku. Miodownik ...
-
Zapraszam na pyszne ciasto "Dobosz". Piecze się ja na plackach miodowych, a przekłada pysznym kremem na bazie grysiku i olejku mig...
-
W naszym ogródku rozpoczął się sezon na wczesne jabłka. Kwaskowa odmiana świetnie nadaje się do wypieków takich oto przysmaków. Polecam prze...
Bardzo apetycznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuń