poniedziałek, 7 marca 2016

Sałatka z pieczarek

     Dawniej, kiedy byłam jeszcze dzieckiem i gdy zbliżały się imieniny lub Święta Wielkiej Nocy, na naszym stole nie mogło zabraknąć tej właśnie pieczarkowej sałatki, każdy czekał kiedy tylko pojawi się półmisek z tym rarytasem. Sałatka jest pyszna, delikatna i składa się jedynie z trzech prostych składników. Wykonacie ją tanim kosztem, zaskoczycie swoich gości i domowników, polecam! Czy robicie podobne? :)




Składniki:

- 1 kg świeżych pieczarek
- 1 mała cebulka
- 5 ugotowanych białek z dużych jaj
- sól i grubo mielony pieprz do smaku 
- 3 łyżki majonezu (polecam ciut pikantniejszy) + ew. łyżka jog. naturalnego


Pieczarki obrać. Ugotować, od chwili zagotowania się wody - gotować 20 min na wolnym ogniu.
Po ugotowaniu, odcedzić, wystudzić i pokroić w drobną kostkę. Ugotowane jaja pozbawić żółtek, a białka pokroić w podobną kostkę jak pieczarki. Cebulkę posiekać - można najpierw dodać pół cebulki, jeśli uznacie że jest zbyt mało - dodać kolejną jej część. Całość wymieszać z majonezem i doprawić solą oraz pieprzem do smaku:) SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...