Kilka chwil i już są. Bardzo pyszne i szybkie w wykonaniu, polecam każdemu nawet początkującej Pani domu... dobre do kawy, herbaty, w sam raz na szybką przekąskę w pracy:)
Składniki:
- 40 dkg mąki (2 szklanki)
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli (ok.pół łyżeczki) do smaku
- 18 dkg kwaśnej gęstej śmietany (ja używam 18% )
- 4 żółtka
- 2 łyżki spirytusu
- cukier puder do posypania
Ciasto zagniatamy dokładnie, tak by miało konsystencję ciasta na pierogi. Zagniecione przekładamy na oprószoną mąka stolnicę i zbijamy wałkiem do ciast przez parę minut co chwile obracając ciast na drugą stronę, tak przygotowane dzielimy na 2 równe części, jedną z nich wałkujemy na cienki placek (to w zależności jakie chcemy mieć faworki czy grubsze czy cieńsze), wycinamy paski nożem lub radełkiem o wymiarach 2cm/7cm, robimy przecięcie w środku paska i przekładamy pasek by uformować faworek:) Smażymy na gorącym oleju rzepakowym z 2-ch stron tak by się lekko zezłociły (UWAGA by nie za długo bo wyjdą bardzo twarde), wyjmujemy na talerz z ręcznikiem papierowym-by tłuszcz obciekł i delikatnie przestudzone posypujemy dużą ilości cukru pudru:) SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz