środa, 28 października 2015

Strucla krucho - drożdżowa z makiem

Kiedy jem makowiec bądź strucle drożdżową z makiem, wtedy mam przed oczyma Święta. Ten smak jest jednoznaczny, prawda? Dlatego tęskniąc za tym pięknym czasem postanowiłam już teraz upiec sobie struclę krucho-drożdżową z makiem. Piekłam ją pierwszy raz, myślę iż nie ostatni, z pewnością zagości na wigilijnym stole. Zachęcam do wypróbowania tego smakołyku.





Składniki podane poniżej są na dwie foremki o wym 25cm x 11cm.

Składniki na ciasto krucho-drożdżowe:

- 60 dkg mąki
- 15 dkg masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 15 dkg cukru pudru
- 1/3 szkl. kwaśnej śmietany
- 5 dkg drożdży
- skórka otarta z połówki cytryny
- szczypta soli


Składniki na masę makową:


- 25 dkg maku
- 10 dkg cukru
- 5 dkg masła
- pół szkl. ciepłego mleko
- 2 łyżki miodu
- garść rodzynków
- garść posiekanych orzechów włoskich

Lukier:

- 4 łyżki soku z cytryny 
- pół szkl. cukru pudru

Dodatkowo:

- kilka posiekanych orzechów włoskich

Ciasto: Mąkę przesiać, dodać cukier, margarynę, szczyptę soli, przesiekać. Jajko i żółtka wymieszać i dodać do mąki.  Kolejno wlać śmietanę, dołożyć skórkę cytrynową oraz roztarte z łyżką cukru drożdże. Zagnieść starannie wszystkie składniki. Gdy ciasto będzie zbyt rzadkie dodać 1-2 łyżki mąki.  

Mak: Mak sparzyć, gotować na wolnym ogniu do momentu kiedy można będzie rozetrzeć go w palcach (ok. 15 min). Gotowy zmielić dwukrotnie. W rondelku rozpuścić tłuszcz, dodać zmielony mak, cukier, miód. Smażyć ok 10-15 minut na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając, na koniec dodać ciepłe mleko oraz bakalie, wymieszać. Gdy uznasz, że mak jest mało słodki dodaj dodatkową łyżkę cukru.

Ciasto podzielić na dwie części. Stolnice oprószyć mąką, rozwałkować każdy kawałek ciasto na długość foremki i grubość ok. 4 mm. Posmarować połową masy makowej zostawiając dwu-centymetrowe marginesy na każdej z krawędzi. Zwinąć, włożyć do wysmarowanej i oprószonej bułką tartą foremki. Strucle pozostawić kilkanaście minut w ciepłym miejscy przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Piec w temp. 180 st. C przez 40-50 minut. Po upieczeniu wyłożyć z foremek. Chłodne udekorować lukrem oraz orzechami:) SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

  1. Wygląda po prostu idealnie!
    Dla mnie też makowa strucla to smak Świąt :) Sama jeszcze jednak nie piekłam - Babci-mistrzyni nikt nie dorówna ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie jak na moja pierwsza struclę ... była pyszna :) Pozdrawiam i dziękuję za miły komentarz :)

    OdpowiedzUsuń

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...