środa, 2 września 2015

Kołacz z serem

Upieczony na szybko kołacz z serem i waniliową kruszonką okazał się pyszną odmianą od ciast owocowych, choć tych nigdy za wiele. Mierzyłam się do jego upieczenia już od dawna, teraz na stałe zagości wśród moich ciast sernikowych. Pamiętam smak kołacza jeszcze z dzieciństwa, pieczony przez babcię zawsze był prawdziwym rarytasem, pomimo bardzo prostego przepisu. Polecam.






Ciasto piekłam w blaszce: 24cmx34cm

Składniki na ciasto drożdżowe:

- 1/2 kg mąki
- 4 dkg świeżych drożdży
- 1 szkl. mleka
- 40 g masła
- 1 jajko
- 50 g cukru
- szczypta soli do smaku
- łyżeczka cukru wanilinowego

Składniki na ser:

- 60 dkg białego twarogu
- 2 żółtka
- 50 g cukru
- łyżka masła

Kruszonka:
- 1/2 szkl. + 2 łyzki mąki pszennej  - pół szkl. cukru  + 2 łyżki cukru wanilinowego
- 80g masła ,                                     

Składniki na kruszonkę wyrobić i lekko rozkruszyć.

Mąkę przesiać. Masło roztopić. Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, dodać łyżkę przesianej mąki oraz cukru i dokładnie wymieszać, tak utworzony zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, resztę cukru oraz cukier wanilinowy, wymieszać. Gry drożdże wyrosną wlać je do mąki, dodać roztrzepane jajo i dokładnie zarobić ciast. Wlać roztopiony i przestudzony tłuszcz, wyrabiać aż ciasto się napowietrzy i będzie odchodzić od ręki. Przykryć bawełnianą ściereczka odstawić do wyrośnięcia również w ciepłe miejsce ( ok 30-50 minut). Ser zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem za pomocą miksera do białości, kolejno dodać masło i partiami zmielony ser, ucierać na wolnych obrotach. Wyrośnięte ciasto wyłożyć równomiernie na przygotowaną blaszkę. Układać kupki sera, delikatnie rozsmarować, całość posypać kruszonką. Piec w temp. 200 st przez 35 minut. Upieczony kołacz zostawić w piekarniku na ok. 10 min przy uchylonych drzwiczkach:) SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

  1. Mniam, wygląda pysznie :)
    Ja się ciągle owocom oprzeć nie mogę ;)

    OdpowiedzUsuń

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...