środa, 19 sierpnia 2015

Rozgrzewający krem dyniowo-cukiniowy

Sezon dyniowy rozpoczęty. Dynię można przyrządzać na milion sposobów, wystarczy nadać jej ulubiony smak i nasze danie nabiera nowego wymiaru. Obowiązkowo co roku pierwszą potrawą przygotowaną przeze mnie jest krem dyniowy. Tym razem podzielę się z Wami moim nowym przepisem, mianowicie pysznym rozgrzewającym kremem dyniowo-cukiniowym. Jest tak smaczny, iż pierwszy talerz zjadłam bez dodatku groszku ptysiowego czy grzanek. Polecam!






Składniki:

- 1,5 litra bulionu drobiowego
- litr przegotowanej wody
- 80dkg dyni pokrojonej w kostkę
- 60dkg cukinii pokrojonej w kostkę
- ugotowana marchewka i ćwierć selera (z bulionu)
- 2 średnie cebule
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju do podsmażenia
- 1 łyżeczka kminku
- kilka gałązek świeżego oregano
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 
- łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

- kilka listków świeżej bazylii lub oregano
- grzanki chlebowe lub groszek ptysi

Na patelni rozgrzać tłuszcz, posiekać cebulę i czosnek - delikatnie podsmażyć . Bulion i wodę podgrzać w garnku, dodać pokrojoną w kostkę i obraną ze skórki dynię oraz cukinię następnie dołożyć podsmażone cebulę z czosnkiem. Wsypać przyprawy. Gotować na wolnym ogniu do momentu aż dynia i cukinia będą miękkie. U mnie gotowanie zajęło ok. 35 minut :) Garnek zdjąć z ognia, za pomocą blendera delikatnie i na niskich obrotach rozmiksować warzywa.

RADA: Jeśli okaże się, że wasz krem jest mało kremowy zawsze można dogotować kilka kostek dyni w osobnym rondelku bez przypraw, lub za bardzo kremowy - dole wody :) !
 
Podawać gorący z grzankami oraz listkami bazylii lub oregano:) SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...