Składniki:
- 1,5 litra bulionu drobiowego
- litr przegotowanej wody
- 80dkg dyni pokrojonej w kostkę
- 60dkg cukinii pokrojonej w kostkę
- ugotowana marchewka i ćwierć selera (z bulionu)
- 2 średnie cebule
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju do podsmażenia
- 1 łyżeczka kminku
- kilka gałązek świeżego oregano
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- kilka listków świeżej bazylii lub oregano
- grzanki chlebowe lub groszek ptysi
Na patelni rozgrzać tłuszcz, posiekać cebulę i czosnek - delikatnie podsmażyć . Bulion i wodę podgrzać w garnku, dodać pokrojoną w kostkę i obraną ze skórki dynię oraz cukinię następnie dołożyć podsmażone cebulę z czosnkiem. Wsypać przyprawy. Gotować na wolnym ogniu do momentu aż dynia i cukinia będą miękkie. U mnie gotowanie zajęło ok. 35 minut :) Garnek zdjąć z ognia, za pomocą blendera delikatnie i na niskich obrotach rozmiksować warzywa.
RADA: Jeśli okaże się, że wasz krem jest mało kremowy zawsze można dogotować kilka kostek dyni w osobnym rondelku bez przypraw, lub za bardzo kremowy - dole wody :) !
Podawać gorący z grzankami oraz listkami bazylii lub oregano:) SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz