Moja propozycja na ciepłe letnie dni to mus owocowy.
Jednym
ze składników jest Kiwi – bogate w
witaminę C – doczytałam się, iż nawet czarna porzeczka jej tyle nie posiada co
ten „zielony ziemniaczek”. Jednym z krajów, w którym klimat sprzyja jego
uprawie jest Nowa Zelandia, warto obejrzeć film i połączyć przyjemne z
pożytecznym czyli cudne widoki z historią uprawy Kiwi. Awokado – bogate w kwas
oleinowy, obniży cholesterol i ureguluje ciśnienie krwi. Ma sporą zawartość
tłuszczu dlatego polecam posmarować nim kromkę chleba, zamiast smarować masłem
– troszkę zdrowszy sposób. Mam nadzieje, że tym krótkim wywodem zachęciłam Was
do wypróbowania mojego przepisu :)
Składniki na 2 porcje:
- 1 dojrzałe awokado
- 2 miękkie owoce kiwi
- mały banan
- ¼ szkl. przegotowanej wody
- łyżka miodu
- szklanka malin
- pół szklanki borówki amerykańskiej
- 2 łyżki kwaśnej dobrej śmietany
- cynamon
Awokado, kiwi i banana obrać ze skórek, pokroić na małe
kawałki, włożyć do shakera, dodać wodę wymieszaną z miodem i utworzyć mus, lub
po prostu zblendować (ja używam shakera, który kupiłam razem z mikserem).
Gotowy mus przełożyć do pucharków, posypać malinami oraz borówkami, na wierzch
dać po łyżce śmietany i posypać cynamonem :) SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz