Składniki na 4 średnie porcje:
- 1 galaretka agrestowa rozpuszczona w 1,5 szkl. wrzątku
- 6 kopiastych łyżek jogurtu greckiego
- pełna łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki ulubionych otrębów
- 1 duży i dojrzały owoc mango
- szklanka malin
- 1/3 szkl. borówek amerykańskich
- bita śmietana
- listki mięty do dekoracji
Galaretkę przelać do pucharków, wstawić do lodówki by całkowicie stężała. Jogurt wymieszać z cynamonem i otrębami, pozostawić na 10 min. by otręby troszkę zmiękły, następnie wyłożyć do każdego pucharka na stężałą galaretkę. Mango umyć, obrać, pokroić, za pomocą blendera zmiksować na papkę, wyłożyć na jogurt. Wierzch udekorować malinami, bitą śmietaną. Posypać borówkami i listkami mięty :) SMACZNEGO!!!
takie kolorowe desery zawsze kuszą najbardziej!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowity! I te pucharki - przypominają mi dom rodzinny, w takich zawsze były desery! :-)
OdpowiedzUsuń