czwartek, 18 czerwca 2015

Muffinki pachnące latem z jagodami

Ze wszystkich wypieków najbardziej lubię eksperymenty z muffinkami, zwłaszcza kiedy mogę piec je z owocami lata, zapraszam na te z borówkami, są naprawdę pyszniutkie i szybkie w wykonaniu, nawet ten kto nie ma doświadczenia doskonale sobie poradzi :) do tej wersji możecie użyć również mrożonych borówek.





Składniki suche:

- 320 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki otrębów pszennych lub owsianych
- 1/3 szkl. cukru trzcinowego
- łyżka cukru wanilinowego do smaku

Składniki mokre:

- 200 ml mleka
- 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki miodu rozpuszczonego
- 1/2 szkl. oleju rzepakowego lub rozpuszczonego masła
- 2 małe jaja

Dodatkowo:

- szklanka jagód + 1/3 szkl. na wierzch muffinek
- cukier puder

Wymieszać osobno składniki suche, a osobno mokre. Wolnym strumieniem wlać mokre do suchych mieszając dokładnie i delikatnie widelcem do momentu połączenia. Na koniec dodać jagody. Gdy masa będzie zbyt gęsta można dolać mleka. Papilotki układać w blaszce muffinkowej i napełnić ciastem. Na każdą muffinkę ułożyć jeszcze kilka jagód. Całość piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C ok. 30 minut. Oprószyć cukrem pudrem:) SMACZNEGO!!!



3 komentarze:

  1. Uwielbiam muffinki:) Choć moim zdaniem borówki tracą smak po pieczeniu, wolę poczekać na jagody

    OdpowiedzUsuń
  2. Aneta miała na myśli chyba jagody leśne ale u nas mówi sie na nie borówki.

    OdpowiedzUsuń
  3. A no:) w przedmowie użyłam nazwy borówki u mnie tez się mówi na jagody leśne borówki ale piszę dwojako bo w niektórych regionach Polski różnie się je nazywa. A borówka amerykańska to poprostu borówka amerykańska :)
    Lubie borówki w każdej postaci w ciastach w koktajlach, lodach, etc, każdy ma swój sposób na przysmaki z nimi :)

    OdpowiedzUsuń

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...